Reprezentanţii FMI în România sunt de acord, "în principiu", ca guvernul să ia măsuri pentru îmbunătăţirea traiului zilnic al pensionarilor, în măsura în care situaţia economică a ţării va permite acest lucru, au declarat pensionarii care s-au întâlnit, ieri, cu reprezentanţii Fondului.
Potrivit pensionarilor, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) s-au declarat de acord inclusiv cu solicitarea privind restituirea banilor reţinuţi cu titlu de contribuţie de sănătate, însă cu aceeaşi condiţie.
Pensionarii au mai spus că s-au simţit la întâlnirea de ieri, în multe momente, "ca la discuţiile cu ministrul Muncii când ni spunea că numărul nostru este mai mare decât cel al contribuabililor", după cum a mărturisit preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor, Preda Nedelcu.
Pe de altă parte, reprezentanţii federaţiilor de pensionari au apreciat deschiderea spre dialog a delegaţiei FMI, subliniind că aceasta a fost prima ocazie de a discuta faţă în faţă cu şeful Fondului în România, Jeffrey Franks.
Revendicările pensionarilor au fost menţionate şi într-un memoriu adresat FMI. Astfel, pensionarii au cerut FMI să intervină pentru ca ei să primească înapoi banii reţinuţi cu titlu de contribuţie de sănătate şi pentru respectarea prevederilor legale, în sensul indexării pensiilor cu rata şomajului şi cu jumătate din creşterea reală a câştigului salarial din 1 iulie.
Federaţia Naţională "Unirea" a Pensionarilor din România a solicitat FMI să ceară Ministerului de Finanţe anularea sistemului de compensare a datoriilor statului cu contribuţiile de asigurări sociale, dar şi prorogarea, timp de doi ani, a transferului din fondul de pensii a sumei de 2,2 miliarde de lei, precizând că aceşti bani "sunt vitali" pentru supravieţuirea pensionarilor.
Pensionarii au subliniat, în memoriu, că se impune restituirea sumelor reţinute din pensie "abuziv" de la 2,2 milioane de de pensionari, începând cu 1 ianuarie 2011, precum şi aplicarea, din 1 iulie, a prevederii legale privind indexarea pensiilor cu rata infaţiei şi cu jumătate din creşterea reală a câştigului salarial.
În acelaşi document, pensionarii arată că pensia medie în România este de 750 de lei, "fiind cea mai mică din UE", şi că, în ultimii trei ani, veniturile lor au scăzut dramatic din cauza faptului că nu au mai fost majorate nici măcar cu nivelul inflaţiei, iar preţurile la alimente, medicamente, servicii medicale şi încălzirea locuinţei au crescut.
Federaţia Naţională "Unirea" susţin că 3,5 milioane de pensionari trăiesc în sărăcie, situându-se sub nivelul de trai decent.
( 3 mai 2012, 12:50:01
Ce altceva ar fi trebuit sa clameze acesti oameni decat spiritul demnitatii personale de a trai decent, conditie ce nu este proprietatea nimanui , nici a statului, nici a patronului , nici a guvernului si cu atat mai mult nici a unui for international, fie el si FMI.
Cu ce a evoluat natiunea romana cand isi negociaza astfel cu nu stiu ce "Frenche cu papucii rupti", nivelul de trai , fata de vremurile cand provinciile romane erau pasalacuri turcesti ???? cu nimic , se pare de fapt ca am involuat deoarece atunci din cand in cand mai rabufnea mandria natiunii si le mai taiam beregata cand deveneau obraznici cu pamanturile cu copii si femeile noastre. Si de aceea fac o paralela si intreb : dupa ce ne-au siluit la fel de fel de experimente economice, ce trebuie sa ne mai ia ca sa avem la masa negocierilor o atitudine de apartenenta la un popor demn, nu o permanenta garboveala in a asculta lamentarile unor mercenari veniti de peste mari cu fel de fel de interese ascunse sub masca binevoitoare a ajutorului in progres ?
Acest demers al pensionarilor , pentru mine ca pensionar cu toate binefacerile promise are o valoare mai mica decat lipsa lui, si as fi preferat ca pensionarii sa nu primeasca nimic in urma unor negocieri pe baza de demnitate nationala.
Cine se simte lezat de ceea ce spun sa aprecieze distanta de la spiritul romanesc de sluga explicat aici la demnitatea poloneza de stapan afisata in situatii similare si apoi mai vorbim !!