Creşterea cursului de schimb pare o reacţie de mică amploare la evoluţiile politice din ultimele zile, dar nu este exclus ca noul nivel să reflecte şi o modificare a fundamentelor macroeconomice, afirmă guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, precizând că ieri cotaţiile s-au stabilizat singure.
"Cursul de schimb pare deocamdată o reacţie (...) dar şi aici nu ne dăm seama dacă nu cumva, după o perioadă de trei ani, fundamentele duc la o anumită mişcare a acestei zone. Avem trei ani în care diferenţialul de inflaţie a fost în defavoarea noastră. În patru luni avem două schimbări de guvern, o lună de manifestaţii şi proteste sociale, o iarnă destul de grea. Să nu trecem cu vederea nici aceste lucruri pe care nu aveam cum să le prevedem în toamna anului trecut. S-ar putea să fie mişcări generate de o combinaţie de factori", a afirmat şeful băncii centrale.
Evoluţia cursului nu va avea un impact important asupra inflaţiei
Isărescu a ţinut să precizeze că nu se poate vorbi de o depreciere de amploare a cursului.
"Azi am văzut o stabilizare de la sine, chiar dacă a fost depăşită acea barieră psihologică de 4,4 lei/euro, despre care de care se tot vorbeşte în presă", a adăugat guvernatorul BNR.
El apreciază că evoluţia cursului nu va avea un impact important asupra inflaţiei.
Este pentru a doua oară în ultimele luni când guvernatorul BNR vorbeşte despre o depreciere a leului pe baza fundamentelor macroeconomice.
Această ultimă declaraţie sugerează chiar că banca centrală ar putea fi confortabilă cu noul nivel al cotaţiilor.
"Este un nivel ridicat pentru că s-a vorbit despre acest 4,4 ca despre un fel de barieră. Cifrele arată altceva. De la nivelul din ianuarie şi februarie până în prezent este vorba de două procente. Cu greu vorbim de un curs ridicat. Este doar ceva mai ridicat. Dar panica nu este ceva raţional, are multe elemente iraţionale şi atunci noi avem în vedere de fiecare dată ca astfel de fenomene să nu se întâmple sau oricum să le atenuăm din start. Din această cauză, am fost şi suntem atenţi la mişcările de curs", a adăugat Isărescu.
Şeful BNR a precizat că mişcările mai mari de curs nu s-au întâmplat la Bucureşti şi a ţinut să transmită un semnal de atenţionare pentru autorităţi, pentru a fi foarte atente la declaraţiile publice, care se citesc şi în marile centre financiare şi stau la baza deciziilor investitorilor.
"Leul este monedă mai mult sau mai puţin internaţională, oricum este convertibilă. Sunt vreo 10 miliarde de lei sub formă titluri de stat, adică 2,5 miliarde de euro, care se află în mâinile nerezidenţilor. Atitudinea, reacţiile, comportamentul nerezidenţilor poate să fie mai greu de controlat de la Bucureşti dacă nu suntem atenţi cu mesajele pe care le transmitem. Ştim bine cum se comportă investitorii, nu le trebuie multe informaţii, ei îşi pot schimba comportamentul la o frântură de frază. Şi, atunci, atenţie mare la ceea ce comunicăm din interior pentru că aceasta este lumea, globalizată, Informaţia internă se duce şi în exterior", a completat Isărescu.
Isărescu: Se pare că lucrurile s-au stabilizat
El a arătat că mişcările de curs despre care s-a vorbit s-au întâmplat la Londra la New York, în zilele în care piaţa de la Bucureşti a fost închisă.
"Ne bucurăm însă că la Bucureşti lucrurile au fost calme, n-am avut mişcări violente, volumele n-au fost mari. Se pare că lucrurile s-au stabilizat. Noi am luat prima măsură, practic, pentru a anihila o depreciere, şi anume am menţinut dobânda de politica monetară. Dacă va fi nevoie, vom acţiona pe cale de consecinţă", a mai spus guvernatorul BNR.
El s-a arătat optimist în ceea ce priveşte percepţia investitorilor asupra evoluţiilor de la Bucureşti, insistând mai ales pe declaraţiile politice referitoare la angajamentul de continuare a înţelegerii cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială.
"Mesajul principal care va calma pieţele este că România asigură continuitate în politici prin menţinerea şi continuarea acordurilor cu instituţiile financiare internaţionale şi ne bucurăm că premierul desemnat a transmis deja acest mesaj. În acest context, credem că lucrurile se vor calma mult mai repede decât în alte condiţii", a conchis Isărescu.
După căderea Cabinetului Ungureanu, cotaţiile monedei euro pe piaţa locală au atins valori maxime istorice atât vineri, cât şi în şedinţa de luni. În aceste două şedinţe cursul a urcat de la 4,3750 lei/euro la 4,4150 lei/euro, o creştere de aproximativ 1%.
Referinţa publicată de BNR a atins ieri un nou maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, în creştere cu 1,98 bani faţă de nivelul de luni, deprecierea leului temperându-se spre jumătatea zilei.
Comparativ cu finalul anului trecut, când euro a fost cotat la 4,3197 lei, cursul de ieri este cu 2,2% mai mare. De vineri, de la căderea Guvernului Ungureanu, până ieri cursul a crescut cu 0,96% la cotaţia BNR.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis ieri să menţină rata de politică monetară la 5,25% pe an, oprind seria de reduceri consecutive de dobândă începută în noiembrie anul trecut, poziţie anticipată de analişti după căderea Guvernului Ungureanu, săptămâna trecută.
Isărescu a explicat că banca centrală a oprit ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza celor mai recente evenimente politice interne, care s-au suprapus pe evoluţii externe nefavorabile, inclusiv la nivelul sistemului bancar.