Moţiunea de cenzură a opoziţiei a trecut cu 235 de voturi "pentru", Guvernul Ungureanu fiind demis.
Anunţul a fost făcut de senatorul PNL Dan Radu Ruşanu, care iniţial a anunţat 236 voturi "pentru".
El a precizat că au fost 12 voturi "împotrivă" şi "o bomboană".
Ulterior, la solicitarea PDL, voturile au fost renumărate, Ruşanu precizând apoi că au fost 235 de voturi "pentru".
Rezultatul votului la moţiunea de cenzură a fost anunţat oficial în plenul Parlamentului, fiind exprimate 235 de voturi "pentru", 9 "împotrivă" iar patru voturi fiind anulate, Guvernul Ungureanu fiind astfel demis.
Membrii Guvernului Ungureanu nu au fost prezenţi în sală la momentul anunţului oficial al rezultatului votului la moţiune.
Potrivit procesului verbal prezentat în plen de deputatul PSD Georgian Pop, din totalul de 460 de parlamentari au fost prezenţi 259, fiind exprimate 248 de voturi, patru fiind anulate.
Dintre voturile valabil exprimate, 235 au fost "pentru" şi 9 "împotrivă".
Boc: În acest moment nu mai există coaliţia guvernamentală
Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat că "în acest moment nu mai există coaliţia guvernamentală".
"Pentru că un partener a trădat, nu mai există încredere", a mai spus Boc, întrebat dacă actuala coaliţie se va prezenta la consultările de la Cotroceni cu o altă propunere de premier.
Emil Boc acuzase grupul minorităţilor naţionale că "a lucrat pe la spate" Guvernul.
Boc: I-am spus preşedintelui că PDL nu desemnează candidat de prim-ministru
Preşedintele PDL, Emil Boc, a anunţat, ieri, că democrat-liberalii l-au informat pe şeful statului, în întâlnirea de la Cotroceni, că PDL nu desemnează candidat pentru funcţia de prim-ministru, iar cei care au majoritatea în Parlament să îşi asume guvernarea.
"Am constatat azi că actuala coaliţie care a susţinut Cabinetul Ungureanu nu mai există", a spus Boc.
El a precizat că PDL, ca principal partid care a susţinut Guvernul Ungureanu, nu va nominaliza un candidat pentru funcţia de premier.
De asemenea, el a spus că cei care au "întrunit majoritatea în Parlament, astăzi", trebuie să îşi asume formarea unui nou guvern.
El a apreciat că noul guvern trebuie să stopeze "instabilitatea politică".
Din delegaţia PDL au făcut parte Emil Boc, Elena Udrea, Vasile Blaga, Roberta Anastase, Ioan Oltean.
Iliescu: Urmează un Guvern de serviciu, care să asigure desfăşurarea alegerilor, poate devansate
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, la RFI, că rezultatul moţiunii reprezintă "o confirmare a unei degringolade în care se află actuala putere" şi că "urmează un guvern de serviciu", care să asigure desfăşurarea alegerilor locale şi parlamentare, cele din urmă "poate devansate".
"Degringolada partidului de la guvernare era vizibilă şi asta a dus la acest rezultat. Guvernul nu mai avea susţinerea necesară nici măcar în partidul de bază al alianţei puterii. Rezultatul e o confirmare a unei degringolade în care se află actuala putere. Urmează un guvern de serviciu, care să asigure desfăşurarea alegerilor locale şi parlamentare, poate chiar devansate, care să dea ţării un nou Parlament, cu o nouă majoritate, care să reflecte realitatea din ţară şi care să asigure continuitatea procesului de guvernare a ţării", a spus Iliescu.
Întrebat dacă se gândeşte la un guvern de serviciu cu Victor Ponta în frunte, Iliescu a răspuns: "N-are importanţă cu cine! Un guvern care va avea o misiune absolut limitată, să asigure buna desfăşurare a alegerilor locale şi parlamentare, iar cele parlamentare, probabil chiar devansate şi care să dea ţării un nou Parlament, care să reflecte situaţia reală din ţară, opţiunea electoratului, care să aibă asigurată o majoritate stabilă pentru viitorul Guvern, pentru viitoarea guvernare".
Chestionat în continuare dacă acest "guvern de serviciu" ar fi format de USL, Iliescu a răspuns că nu îl interesează asta, "e secundar".
Solicitat să precizeze ce crede că va face preşedintele Traian Băsescu, Iliescu a răspuns: "Poate se trezeşte, pentru că până acum a trăit într-un spaţiu virtual, nelegat de realităţile din ţară. Poate că-l trezeşte acest moment şi să nu mai facă jocuri care să ameţească… Altminteri, lucrurile sunt inevitabile, indiferent cum va manipula preşedintele acest moment. Deci urmează inevitabil un guvern de serviciu".
(28 apr 2012, 11:46:26
Ce se intampla atunci cand virgula cade puterea portocalie?Nu mai ai contact cu dictatura,tradarea de tara,coruptia,lichelismul,incompetenta,reaua intentie,neprofesionalismul,se