Aproape 50% dintre românii cu vârsta peste 14 ani ţin post, în special înainte de Paşte şi de Crăciun, majoritatea lor făcând asta din credinţă, iar peste un sfert respectând durata integrală a perioadei impuse de canoane, arată un studiu realizat de Mercury Research.
Femeile obişnuiesc să ţină post într-o măsură mai mare decât bărbaţii (57% faţă de 40%), conform aceleiaşi cercetări.
Cele mai frecvent întâlnite motive pentru care românii ţin post sunt credinţa şi normele religioase. Alte motive sunt legate de sănătate, de respectarea tradiţiei sau de un obicei în familie.
Potrivit aceluiaşi studiu, 88% dintre cei care postesc ţin Postul Paştilor, 77% - pe cel al Crăciunului, iar 45% - Postul Adormirii Maicii Domnului. Alte sărbători menţionate de cei care postesc sunt Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ţinut de 39% dintre respondenţi, şi Ajunul Botezului Domnului (27%).
Cei mai mulţi dintre românii care nu ţin post explică asta prin faptul că nu reuşesc (35%), alţi 25% nu consideră necesar, iar 13% invocă probleme de sănătate.
La oraş, un număr mai ridicat de persoane ţin post, în primul rând, pentru detoxifierea organismului, în timp ce, la sate, doar 2% au acest motiv principal. În acelaşi timp, obiceiul în familie legat de post este mult mai prezent în mediul rural decât în cel urban, arată acelaşi studiu.
În privinţa preferinţelor culinare din timpul postului, cele mai căutate sunt legumele, verdeţurile şi fructele proaspete. În acelaşi timp, cei mai mulţi dintre cei care ţin post (77%) spun că nu consumă băuturi alcoolice în perioada respectivă.
Studiul a fost realizat în perioada 19 februarie-4 martie, prin interviuri directe cu 1.282 de respondenţi cu vârsta de peste 14 ani.