Peste 60 la sută dintre produsele ecologice verificate prezentau deficienţe, echipele de control identificând dulceaţă de vişine care se vindea ca fiind de cireşe sau biscuiţi cu unt şi lămâie, care de fapt nu conţineau lămâie, a declarat, luni, preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.
Interesul crescut al consumatorilor pentru produsele ecologice au determinat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) să demareze un control tematic care a vizat 356 de operatori economici.
Preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, a declarat că la 217 dintre operatorii economici, reprezentând 61 la sută din totalul celor verificaţi, au fost constatate deficienţe.
"A fost verificată o cantitate de aproximativ 14 tone de produse alimentare ecologice, iar două tone (14 la sută) nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor", a declarat Cerbulescu.
Principalele deficienţe constatate se referă la etichetarea eronată şi abateri de informare a consumatorilor, la calitatea produselor alimentare ecologice sau la afişarea preţurilor.
Astfel, echipele de control au descoperit produse cărora li se atribuise calitatea de "produs ecologic/biologic", deşi nu se încadrau în prevederile legale privind produsele alimentare ecologice, care aveau înscrise menţiuni care pot crea confuzie sau care nu aveau tipărite pe ambalaj ingredientele.
"Dulceaţă de cireşe ecologică" făcută în realitate doar din vişine
De asemenea, au fost depistate produse care prezentau neconcordanţe între denumirea sub care erau vândute şi compoziţia reală a lor.
Cerbulescu a precizat că a fost identificată "dulceaţă de cireşe ecologică" care în realitate era făcută doar din vişine, biscuiţi cu unt şi lămâie, care nu aveau în compoziţie lămâie, sau băutură de ovăz cu ciocolată, care de fapt conţinea cacao.
Preşedintele ANPC precizat că 52 de kilograme de produse alimentare ecologice, improprii consumului uman, au fost oprite definitiv de la comercializare, 1,6 tone de produse alimentare, în valoare de 45.500 de lei, au fost oprite temporar de la comercializare şi au fost aplicate 225 de sancţiuni contravenţionale dintre care 108 amenzi, în valoare de 339.500 de lei.