Trei medicamente compensate, ginkgo biloba, eritropoetina şi erdosteina, vor putea fi prescrise din 1 aprilie numai pentru o singură boală şi nu mai multe decât cele pentru care au primit autorizaţie de punere pe piaţă, cum s-a întâmplat până acum, a anunţat, ieri, secretarul de stat Vasile Cepoi.
Astfel, ginkgo biloba se va utiliza numai în faza predemenţială a bolii Alzheimer, eritropoetina va fi prescrisă doar în insuficienţa renală cronică, iar erdosteina va fi prescrisă doar în afecţiunile pulmonare obstructive cronice, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.
Vasile Cepoi a precizat că aceste recomandări sunt cuprinse într-un raport al institutului britanic NICE, realizat la cererea Ministerului Sănătăţii în cadrul unui proiect al Băncii Mondiale. Cercetarea a costat aproximativ 89.000 de euro şi a vizat evaluarea tehnologiilor medicale, adică un raportul cost-eficienţă al unor tratamente.
Secretarul de stat a mai spus că pentru reţetele compensate de ginkgo biloba au fost daţi 16 milioane de euro în 2011, fără a putea spune că produsul şi-a dovedit eficienţa comparativ cu banii plătiţi.
De asemenea, pentru eritropoetină s-au plătit 31 de milioane de lei în 2011, iar pentru erdosteină, un milion de lei.
Ginkgo biloba figurează de peste cinci ani în topul primelor 15 medicamente cele mai prescrise de medici din România.
"După analiza institutului britanic NICE, am primit două categorii de recomandări, unele pe care le putem implementa într-un timp scurt, şi deja am început demersurile în acest sens, şi altele care vor fi implementate într-un timp mediu. Pentru recomandările din prima categorie avem în dezbatere două proiecte de acte normative care se referă la: revizuirea Listei de medicamente compensate şi gratuite şi modificarea Contractului cadru pentru creşterea eficienţei asistenţei medicale în spitale şi dezvoltarea reţelei de medicină primară", a explicat, ieri, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat Vasile Cepoi.
În prezent, Agenţia Naţională a Medicamentului şi comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii verifică şi identifică şi celelalte produse care sunt prescrise în afara autorizaţiei de punere pe piaţă.
"Mai avem în vedere şi unele produse al căror raport cost-beneficiu nu justifică compensarea lor la nivelul de risc pe care îl acoperă. După finalizarea analizelor menţionate vom efectua un studio de impact pentru a estima nivelul economiilor realizate şi redistribuirea lor pentru acoperirea cheltuielilor cu medicamente", a mai spus Cepoi.