Peste 100 de amenzi în valoare de aproape 240.000 de lei, aplicarea unei măsuri asiguratorii de peste 700.000 de lei şi trei sesizări penale pentru un prejudiciu de peste un milion de lei sunt câteva dintre rezultatele controalelor făcute la firme din Capitală privind combaterea evaziunii fiscale.
În perioada 9-16 martie au fost făcute controalele privind evaziunea fiscală la 224 de societăţi comerciale, a anunţat, luni, Prefectura Capitalei, într-un comunicat de presă.
În urma verificărilor au fost date 108 amenzi în valoare totală de 239.900 de lei, au fost confiscate 130 kilograme de cafea, 210 kilograme de carne şi au fost oprite temporar de la comercializare 3.822 de kilograme de legume şi fructe.
"Garda Financiară a aplicat o măsură asiguratorie în valoare de 714.195 lei unei societăţi comerciale şi a făcut trei sesizări penale pentru un prejudiciu
de 1.174.042 lei în cazul unei alte societăţi. De asemenea, s-a colectat TVA în avans în valoare de 139.335 lei", se arată în comunicatul Prefecturii Capitalei remis agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit sursei citate, acţiunile de control, coordonate de grupul de lucru constituit la nivelul Prefecturii Capitalei, vor continua şi în perioada următoare.
Prefectul Mihai Cristian Atănăsoaei anunţa, în 8 martie, constituirea unui task-force având ca principal obiectiv lupta împotriva evaziunii fiscale. Echipa este formată din şefii principalelor instituţii cu atribuţii de control de la nivelul Capitalei, respectiv Secţia Municipiului Bucureşti a Gărzii Financiare, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor, Poliţia Capitalei, Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Direcţia pentru Accize şi Operaţiuni Vamale, Serviciul Anticorupţie al Municipiului Bucureşti şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.
Task-force-ul, constituit în baza unui ordin al prefectului Capitalei din 23 februarie, coordonează controalele ce se desfăşoară în echipe mixte şi
urmăreşte, în principal, colectarea la bugetul de stat a sumelor de bani şi bunurilor provenite din activităţi nelegale sau evazioniste constatate la societăţile comerciale din Bucureşti.
"Faptul că majoritatea comercianţilor din Capitală se alimentează cu produse din depozitele aflate în judeţele vecine, conduce la necesitatea ca acţiunile din Bucureşti să fie dublate de acţiuni similare în aceste judeţe", a precizat sursa citată.