luni, 5 mar 2012 - Anul XVII, nr. 53 (4958)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Raport privind stare justiţie: Aproape o mie de dosare a avut de soluţionat un judecător al ICCJ

 Aproape o mie de dosare a avut de soluţionat, anul trecut, un judecător al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), potrivit unui raport al stării jusitiţiei pe 2011, în care a fost consemnată încărcătura pe fiecare magistrat de instanţă supremă, curte de apel, tribunal şi de judecătorie.

La calcularea încărcăturii pe schemă şi pe judecător, s-a luat în considerare faptul că această instanţă a judecat cauze atât în fond, cât şi în recurs (în complet de trei, de cinci sau de nouă judecători). Schema posturilor pentru acest an la instanţa supremă a fost de 121 posturi, în timp ce media posturilor de judecător ocupate a fost de 107 posturi.

În consecinţă, încărcătura pe schemă a fost determinată de 833 de cauze, iar cea pe judecător la 942 de cauze.

Ambele tipuri de încărcături sunt comparabile cu cele ale celorlalte tipuri de instanţe (judecătorii, tribunale sau curţi de apel).

În ce priveşte încărcătura la nivelul curţilor de apel, raportul notează că trebuie menţionat faptul că, pentru calcularea indicatorului statistic referitor la încărcătura de cauze/judecător s-a ţinut cont de împrejurarea că aceste instanţe judecă atât în fond, cât şi în apel şi în recurs.

Astfel, în anul 2011, s-a înregistrat o încărcătură medie pe judecător de 1.034 cauze şi o încărcătură medie pe schemă de 950 dosare.

Încărcătura pe judecător a crescut comparativ cu anul 2007 cu 88 la sută, iar cea pe schemă a crescut cu 82 la sută.

 

Topul încărcăturii pe judecător

Sub aspectul încărcăturii pe judecător, prima poziţie a fost ocupată de Curtea de Apel Galaţi cu 1.468 dosare (955 de dosare pe judecător în anul 2010), urmată de Curtea de Apel Oradea cu 1.465 dosare (853 de dosare pe judecător în anul 2010) şi Curtea de Apel Alba Iulia cu 1.314 dosare (816 dosare pe judecător în anul 2010).

Cel mai mic nivel de cauze pe judecător l-a înregistrat Curtea de Apel Iaşi cu 707 cauze (în creştere de la 466 dosare pe judecător în anul 2010).

În ceea ce priveşte încărcătura pe schemă, în anul 2011, prima poziţie este ocupată de Curtea de Apel Oradea (1.416 dosare pe schemă), urmată de Curtea de Apel Galaţi (1.349 dosare pe schemă).

Cea mai mică încărcătură pe schemă a înregistrat-o, ca şi în cazul încărcăturii pe judecător, Curtea de Apel Iaşi (635 de dosare).

În ce priveşte încărcătura la nivelul tribunalelor, documentul spune că, în prealabil, trebuie precizat că pentru calcularea acestui indicator statistic au fost avute în vedere nu numai numărul de cauze ce a revenit spre soluţionare instanţelor de acest grad, ci şi specificul tribunalelor de a fi atât instanţe de fond, cât şi de control judiciar (judecând deopotrivă în apel şi în recurs).

Astfel, pentru a analiza volumul de activitate al unui judecător s-a ţinut cont de împrejurarea că în apel cauzele sunt judecate de un complet format din doi judecători, iar în recurs de un complet format din trei judecători.

În anul 2011, la nivelul tribunalelor s-a înregistrat o încărcătură medie/judecător de 1.058 cauze (ceea ce înseamnă o creştere cu zece la sută faţă de anul 2010) şi o încărcătură a cauzelor/schemă de 928 cauze (o creştere cu patru la sută comparativ cu 2010).

 

Tribunalul Suceava, 1.472 dosare pe judecător

Creşterea în anul 2011 a încărcăturii pe judecător faţă de anul 2007 a fost de 43 la sută, iar creşterea încărcăturii pe schemă a fost de 39 la sută.

S-a constatat din acest punct de vedere Tribunalul Bihor, cu o încărcătură/judecător de 1.700 cauze, Tribunalul Prahova cu o încărcătură de 1.601 cauze şi Tribunalul Suceava cu 1.472 dosare pe judecător.

Printre instanţele cu încărcătură redusă pe judecător s-a remarcat Tribunalul Ialomiţa, care a înregistrat un număr de 635 cauze/judecător, Tribunalul Vâlcea cu 675 cauze şi Tribunalul Buzău cu 704 cauze pe judecător (dar şi acestea în creştere faţă de situaţia anului 2010).

În ce priveşte încărcătura la nivelul judecătoriilor, în perioada de referinţă s-a înregistrat o încărcătură medie a cauzelor pe schemă de 906 cauze şi o încărcătură pe judecător de 1.101 cauze.

Comparativ cu anul 2007, încărcătura pe judecător a crescut cu 76 la sută, iar încărcătura pe schemă cu 69 la sută.

În ceea ce priveşte încărcătura pe schemă, în perioada de referinţă, s-au evidenţiat ca instanţe excesiv de încărcate Judecătoria Cornetu (2.007 cauze pe schemă), Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti (1.839 cauze pe schemă), Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti (1.623 cauze pe schemă), Judecătoria Giurgiu (1.486 cauze pe schemă).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Raport privind stare justiţie: Aproape o mie de dosare a avut de soluţionat un judecător al ICCJ.
 Vizualizări articol: 579 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Raport privind stare justiţie: Aproape o mie de dosare a avut de soluţionat un judecător al ICCJ0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei