Preţul mediu al apartamentelor din România a atins în luna februarie un nou minim, de la începutul crizei, respectiv 986 de euro pe metru pătrat util, valoare cu 13 euro mai mică faţă de cea din ianuarie şi cu 4,6% sub nivelul din aceeaşi lună a anului trecut, potrivit imobiliare.ro.
Luna februarie a adus multă linişte pe sectorul rezidenţial în majoritatea oraşelor analizate, interesul cumpărătorilor în general dar şi numărul vizitelor efectuate fiind foarte redus. Cu excepţia Timişoarei, indicele calculat la nivelul principalelor oraşe din ţară a înregistrat valori în scădere pe linie. Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când valorea medie era de 1.034 euro/mp, la nivel naţional, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 4,6% mai mici, se arată într-un comunicat al portalului imobiliar.
"Vremea de afară a îngheţat la propriu nu doar entuziasmul proprietarilor de apartamente vechi manifestat în cursul lunii ianuarie, dar şi interesul cumpărătorilor, reducând numărul vizitelor considerabil. Cea mai mare scădere de preţ s-a înregistrat în Bucureşti, unde apartamentele s-au ieftinit în medie cu 2% în doar 30 de zile. La nivel naţional, asistăm la atingerea unui nou prag minim al ultimilor ani", a declarat, în comunicat, Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.
Scăderea, resimţită pe ambele segmente de apartamente, nou şi vechi
Astfel, în Bucureşti preţul apartamentelor noi şi vechi a scăzut cu 2% faţă de luna precedentă, ajungând la o medie de 1.148 euro/mp util, aceasta fiind totodată cea mai mică valoare înregistrată la nivelul Bucureştiului, din 2008. Tendinţa de scădere accentuată a fost resimţită pe ambele segmente de apartamente, nou şi vechi.
Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucureşti a ajuns în luna februarie la 1.338 euro/mp util, în scădere cu 2,1% faţă de luna ianuarie 2011, când valoarea medie a unui metru pătrat util era de 1.366 euro. În comparaţie cu februarie 2011, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitală rămâne în continuare cu 1% mai ridicat. Cea mai dinamică evoluţie au avut-o apartamentele noi cu trei camere, care s-au ieftinit în ultimele 30 de zile cu 3,4%. Preţul apartamentelor noi cu două camere a înregistrat însă o creştere de 1,1% în februarie, în timp ce garsonierele s-au ieftinit uşor.
Luna februarie a adus modificări de preţuri şi în cazul apartamentelor vechi din Capitală. Pentru această categorie preţul mediu a ajuns la 1.067 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 1,6% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 2,1% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, atingându-se astfel şi pe acest segment un nou prag minim.
Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilaţie a fost înregistrată în cazul garsonierelor care s-au ieftinit cu peste 3%, dar şi al apartamentelor cu patru camere al căror preţ a scăzut cu 2,2% în ultimele 30 de zile. Preţul unităţilor vechi cu două camere a continuat să scadă şi în februarie (-0,7%), iar apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 1,9%.
Şi în ţară preţul apartamentelor a scăzut
Şi preţurile din Braşov au avut o evoluţie în scădere, în ultima lună, astfel preţul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare are, pentru luna februarie, era de 858 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 0,9% mai puţin decât în luna ianuarie. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul mediu actual este cu 1,2% mai mic. Totuşi, preţul apartamentelor noi din ansamblurile rezidenţiale braşovene a crescut în ultimele treizeci de zile cu 0,6%, de la 876 euro/mp util până la valoarea de 881 euro/mp. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi sunt cu 5% mai ieftine. În ceea ce priveşte apartamentele vechi, preţul solicitat de proprietari în luna februarie a ajuns la o medie de 856 euro/mp, cu 1% mai puţin decât în ianuarie.
După o corecţie de 0,8% înregistrată în prima lună a anului, în februarie, preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca au scăzut din nou, de data aceasta cu 0,6%, ajungând la o valoare medie de 934 euro/mp util. Valoarea actuală este cu 5,6% sub cea înregistrată în urmă cu 12 luni, aceasta fiind cea mai mare diferenţă la nivel de oraş înregistrată în ţară. Scăderea de preţ continuă să fie mai accentuată pe segmentul nou, unde preţul mediu cerut a suferit o contracţie de 1,1% în ultimele treizeci de zile, ajungând la valoarea de 877 euro/mp util. Faţă de anul trecut, pe acest segment înregistrăm o diferenţă de 9,6%.
Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 978 euro/mp util, în a doua lună a anului. Această valoare este cu 2,2% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni.
În Constanţa, preţurile apartamentelor scoase la vânzare au înregistrat o uşoară scădere, de 0,5% la 917 euro/mp util. În ceea ce priveşte evoluţia preţului mediu cerut pentru apartamentele noi, acesta a scăzut cu 1,4% de la 944 euro/mp util până la 931 euro/mp util. Pe segmentul vechi preţul mediu pe metru pătrat util a scăzut cu 0,4%, la 914 euro/mp util.
Anul continuă într-un mod optimist pentru proprietarii din Timişoara, cel mai mare oraş din vestul ţării fiind singurul dintre cele analizate unde preţurile apartamentelor au crescut în februarie. Este vorba despre o creştere de 1%, tonul fiind dat de evoluţia segmentului nou. Nivelul mediu a ajuns astfel la 821 euro/mp util.
Lansat în februarie 2000, imobiliare.ro a depăşit de curând pragul de 30.000 de vizitatori unici pe zi.