Numirea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe a fost validată, ieri, de Parlament, fiind înregistrate 238 de voturi "pentru" şi unul "împotrivă".
Votul a fost secret, cu buletine.
Din numărul total de 463 de parlamentari, au fost prezenţi 242 la şedinţa de ieri, iar 239 s-au exprimat prin vot.
Din cele 239 de voturi valabil exprimate, au fost înregistrate 238 de voturi "pentru" şi un vot "împotrivă".
Potrivit articolului 38 din Regulamentul şedinţelor comune, numirile în funcţie se fac cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, majoritatea de voturi fiind întrunită de cele 238 de voturi favorabile.
Meleşcanu a depus jurământul de director al SIE imediat după citirea procesului verbal de constatare a votului în cazul său.
Meleşcanu nu s-a adresat plenului în noua sa calitate.
Meleşcanu: Îmi asum decizia de a accepta şefia SIE, este o decizie a mea
Senatorul Teodor Meleşcanu a declarat, ieri, înainte de a fi audiat de comisiile reunite pentru controlul activităţii SIE, că îşi asumă decizia de a accepta şefia Serviciului, la propunerea preşedintelui Traian Băsescu, el precizând că nu s-a consultat cu persoane din PNL, iar decizia îi aparţine.
"Consider că această practică instituită de a numi la serviciile de informaţii din România persoane care provin nu din majoritate, ci din opoziţie, este o bună practică democratică. Am considerat că ar fi păcat să fie întreruptă această practică din cauza crizei parlamentare, aşa că mi-am asumat-o. E o decizie a mea", a spus Meleşcanu.
Meleşcanu a precizat că decizia de a accepta propunerea preşedintelui Băsescu a fost una personală, în condiţiile în care nu există dialog politic între Traian Băsescu şi partide.
"Este o decizie personală pe care am adoptat-o. Fundamental a fost lipsa dialogului politic între preşedinte şi partide, care ar fi putut să creeze condiţiile pentru ca această decizie să nu fie una personală, ci una a partidului (PNL - n.r.)", a spus Meleşcanu.
"Asta a fost situaţia şi v-am spus că mi-am asumat-o, pentru că nu cred că din cauza acestei crize pe care o avem la Parlament trebuie să punem unei practici care mie mi se pare foarte benefică pentru democraţie", a adăugat Meleşcanu.