Agenţia Naţională Antidrog (ANA) va facilita eventualele demersurile pentru introducerea pe piaţa farmaceutică a unui vaccin eficient în eliminarea dependenţei de heroină, care, potrivit presei, ar fi apărut în Mexic.
ANA, în calitate de coordonator şi integrator al politicilor publice în domeniu, precizează că, în contextul ştirilor referitoare la apariţia în Mexic a unui "vaccin eficient contra dependenţei de heroină" şi în cazul validării acestuia pentru uz uman, este deschisă pentru facilitarea demersurilor necesare introducerii acestuia pe piaţa farmaceutică.
"Este binecunoscut profesioniştilor în domeniu, dar şi opiniei publice faptul că fenomenul consumului de droguri are un larg impact asupra sănătăţii publice (HIV/SIDA, hepatită B şi C etc) şi ordinii publice (infracţionalitate asociată consumului, comportament individual şi de grup dezadaptativ, cu potenţiale elemente criminogene)", se arată într-un comunicat de presă de luni al ANA.
Din analiza comparativă a rezultatelor Studiului Naţional privind cunoştinţele, atitudinile şi practicile populaţiei generale (15-64 ani) referitoare la consumul de droguri (2004-2007-2010), se remarcă o relativă stabilizare a prevalenţei consumului de heroină de-a lungul vieţii (0,2 la sută în anul 2004, 0,1 la sută în 2007 şi, respectiv 0,3 la sută în 2010).
"Complementar, analiza comparativă a prevalenţei consumului de heroină în Bucureşti reconfirmă ipoteza stabilizării consumului de heroină, în anul 2010, prevalenţa fiind de 1,7 la sută. Stabilizarea acestui tip de consum este o consecinţă, pe de o parte a impactului şi eficienţei programelor şi campaniilor de prevenire a consumului de droguri, serviciilor de reducere a riscurilor asociate consumului, dar şi a schimbărilor intervenite, după anul 2008, în modelele de consum, prin apariţia substanţelor noi cu proprietăţi psihoactive, impropriu denumite «etnobotanice»", precizează ANA.
Instituţia apreciază că orice demers al unei ţări privind problematica drogurilor este pozitiv, iar dacă rezultatele conduc la diminuarea fenomenului, soluţiile vor fi preluate şi implementate şi în România.