Aproximativ 6.000 de şomeri din România care nu au urmat sau nu au finalizat cursurile primare sunt înregistraţi în prezent în statisticile agenţiilor de şomaj, iar pentru ei ANOFM propune un proiect denumit "A doua şansă" prin care să îşi finalizeze studiile de bază.
Preşedintele ANOFM, Rodica Andronescu, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Alba Iulia, că în evidenţele agenţiilor de şomaj din ţară sunt înregistraţi aproximativ 6.000 de şomeri care nu au absolvite cursurile primare, iar instituţia îşi propune să înceapă în acest an şcolarizarea şi calificarea acestora prin programul "A doua şansă".
Andronescu a spus că ANOFM şi Ministerul Educaţiei au semnat recent un protocol, iar unul dintre obiective acestuia este tocmai şcolarizarea şomerilor înregistraţi la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă prin programul "A doua şansă".
"Protocolul semnat cu Ministerul Educaţiei are mai multe obiective, unul dintre ele fiind şcolarizarea şomerilor înregistraţi la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă prin programul «A doua şansă», adulţi care nu au terminat educaţia de bază şi nu îşi găsesc un loc de muncă sau îşi găsesc un loc de muncă temporar ca muncitori necalificaţi", a spus Andronescu.
Ea a adăugat că ANOFM îşi propune să sprijine, începând din acest an, şomerii care nu şi-au finalizat cursurile primare să se şcolarizeze, dar şi să se califice în paralel în diverse meserii.
"Anul acesta nu putem decât să ne ducem spre unităţile şcolare care au aprobată cifră de şcolarizare pe acest program «A doua şansă» şi să completăm numărul elevilor până la cifra maximă(…)Acest demers va putea fi asociat şi cu o calificare în centrele regionale de formare profesionale a adulţilor. Şomerul va putea merge în paralel cu şcolarizarea şi recalificarea", a spus Andronescu.