Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 22 feb 2012 - Anul XVII, nr. 43 (4948)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,717 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Strategia pentru siguranţă rutieră

Detectarea radarelor va fi interzisă, va fi posibil şofatul fără carnet, dar condiţionat de 10 clase

Guvernul va interzice dispozitivele de detectare a aparatelor radar, va permite şoferilor să conducă vehicule şi fără permis, pe anumite drumuri, la ore speciale şi cu însoţitor, va creşte taxele pentru proprietarii de mai multe maşini şi va condiţiona permisul auto de învăţământul minim obligatoriu.

Toate aceste măsuri au fost incluse în proiectul Strategiei naţionale pentru siguranţă rutieră 2011-2020.

Documentul relevă că Executivul va evalua posibilitatea introducerii dreptului de a conduce anumite vehicule, în intervale orare speciale şi doar pe unele drumuri publice, anterior obţinerii pentru prima dată a permisului de conducere. Procedura va fi permisă după ce şoferul va fi supus unui proces de instruire şi testare şi va impune prezenţa unui însoţitor cu experienţă, care va răspunde juridic solidar cu şoferul pentru corectitudinea cu care este condus autovehiculul.

În paralel, va fi introdus şi "permisul provizoriu de conducere", premergător obţinerii permisului auto şi valabil numai pe teritoriul României, cu anumite restricţii pentru şofer.

 

Detectoarele de radare vor fi interzise

Guvernul va interzice folosirea dispozitivelor de detectare a aparatelor radar, ca măsură împotriva "agresivităţii rutiere", va introduce obligativitatea permisului de conducere pentru mopede, va reduce durata de valabilitate a permisului auto de la anumite vârste, va interzice accesul pe drumurile publice a vehiculelor de tip ATV, cu excepţia drumurilor comunale, şi va impune finalizarea învăţământului minim obligatoriu pentru obţinerea permisului de conducere.

Conform noii Legi a educaţiei, învăţământul general obligatoriu este de 10 clase şi cuprinde învăţământul primar şi pe cel gimnazial. Obligaţia de a frecventa învăţământul de 10 clase, la forma cu frecvenţă, încetează la vârsta de 18 ani.

În acelaşi timp va fi introdusă posibilitatea plăţii pe loc a amenzii, pe bază de chitanţă eliberată de agentul de poliţie şi cu eliminarea prescrierii proceselor verbale.

 

Va fi introdus "tichetul de contravenţie"

O parte din încasările obţinute din amenzi vor fi vărsate la bugetul, fără ca sumele să fie cedate integral la bugetele locale, ca în prezent.

Totodată, va fi introdus "tichetul de contravenţie", anexat permisului de conducere şi care va evidenţia amenzile plătite. Lipsa acestui tichet va însemna că şoferul nu a achitat amenda şi va atrage după sine suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule până la plata sumei respective, conform sursei citate.

 

Vitezomanii, taxaţi mai aspru

Pentru "creşterea gradului de intransigenţă" a legii în cazul vehiculelor care circulă cu viteză mai mare decât cea legală, vor fi majorate gradual, în funcţie de cuantumul vitezei, atât durata de suspendare a permisului, cât şi cuantumul amenzii, iar şoferii care vor să beneficieze de reducerea duratei de suspendare a permisului vor putea opta pentru programe de reabilitare comportamentală/consiliere psihologică, pentru cursuri de conducere defensivă/preventivă sau pentru efectuarea în spitale a unui "stagiu de asistare a victimelor accidentelor rutiere".

 

Taxe mai mari pentru cei ce deţin mai multe vehicule

Creşterea progresivă a taxelor pentru deţinerea mai multor autovehicule necomerciale, introducerea "taxelor pe congestie" şi reducerea taxelor pentru autovehiculele folosite în comun prin sistemul "car-sharing" (pentru reducerea ponderii transportului motorizat individual), închirierea cu ora din puncte fixe a vehiculelor, îmbunătăţirea evaluării psihologice a candidaţilor pentru obţinerea permisului auto, a sistemului de criterii la examinarea pentru acordarea permisului de conducere şi a "capacităţii de supraveghere şi impunere a legii" prin intermediul sistemelor de supraveghere video, creşterea gradului de încasare a amenzilor, promovarea transportului public şi a celui nemotorizat cu "descurajarea" transportului motorizat individual, introducerea inspecţiei tehnice de siguranţă pentru repunerea în circulaţie a vehiculelor implicate în accidente rutiere, crearea instanţelor judecătoreşti specializate pentru domeniul circulaţiei rutiere cu scopul reducerii duratei de soluţionare a dosarelor, achiziţia de noi elicoptere, descurajarea furtului elementelor de semnalizare rutieră prin folosirea unor materiale "nevalorificabile", dar şi modificarea "formatului de prezentare" a ştirilor legate de accidentele rutiere sunt alte măsuri avute în vedere pentru perioada următoare.

 

Evaluare mai amplă la obţinerea permisului

Procedura de examinare pentru acordarea permisului de conducere va fi modificată în sensul unei evaluări "mai ample", inclusiv medico-psihologice, a abilităţilor de conducere, nu doar cu verificarea cunoaşterii legislaţiei şi a abilităţii de a efectua anumite manevre în trafic.

În document se atenţionează că, deşi la data aderării la UE România a preluat obiectivul comunitar de reducere cu 50%, până în 2010, a numărului de victime ale accidentelor rutiere, acest indicator a crescut anual, proporţional cu creşterea parcului auto în condiţiile unei infrastructuri învechite şi în lipsa unei politici coerente în domeniu.

"În momentul actual, estimarea pierderilor economice şi sociale cauzate de accidentele rutiere ne indică o valoare de aproximativ 1,5% din Produsul Intern Brut", se arată în acelaşi document.

Pentru o treime dintre accidentele grave, vinovaţi sunt şoferii tineri, cu vârste cuprinse între 18-25 ani, în principal din cauza vitezei. Un sfert dintre toţi conducătorii auto au fost de altfel amendaţi cel puţin o dată în ultimii trei ani pentru depăşirea limitei de viteză.

Amenzile aplicate conform regimului circulaţiei sunt estimate la peste 450 milioane lei anual, cu un grad de încasare de doar 40% faţă de peste 90% în alte state UE.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Detectarea radarelor va fi interzisă, va fi posibil şofatul fără carnet, dar condiţionat de 10 clase.
 Vizualizări articol: 579 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.8 din 5 voturi
Detectarea radarelor va fi interzisă, va fi posibil şofatul fără carnet, dar condiţionat de 10 clase1.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Asa-i la noi.... trimis de
(22 feb 2012, 12:16:58
Suntem cred tara cu cele mai nepotrivite legi pt. oameni normali. nu ma refer la cei grasi, ei au stiut sa isi faca tot felul de facilitati. In toata europa scoala de soferi nu e legata cu nimic de terminaea a 8 sau 10 clase, se trateaza direct de a avea minime cunostinte de citit, doar la noi trebuie sa fii scolit 8 ani sa poti sa te inscrii la scoala de soferi. E o porcarie asta, ma intreb de ce trebuie sa ai liceu sa poti sa faci ferma de vaci? tre sa le faci lectii de filozofie pt bunastarea animalelor?......
2.   Alte masuri trimis de
(22 feb 2012, 14:06:59
1. De ce nu se interzic si statiile de emisie receptie pentru masinile mici(bine ca se interzice detectorul)
2. Becurile Xenon montate aiurea pe faruri a caror faza scurta e mai puternica decat cea lunga nu sunt o problema?
3. Bolovanii folositi la deszapezire, in lucul nisipului nu pun in pericol circulatia?
3.   Interzis... trimis de
(22 feb 2012, 14:26:11
De ce sa interziceti detectoarele de radar?De ce nu interziceti atunci si masinile noi de politie care te iau din mers?
Cred ca niste sepcosi de la politia rutiera isi dau cu presupusul referitor la modificarea acestei legi a circulatiei rutiere si bat campii in toata presa de mai mare dragul!Cred cu tarie ca nu trebuie permisa sub nici o forma plata amenzii direct la politistul rutier, este cea mai perfecta justificare a spagii in cazul unui flagrant delict...
4.   Accidente? trimis de
(22 feb 2012, 16:27:32
pai UE face comparatie la accidente , de ce nu compara drumurile de rahat care sant la noi , inguste , cu inclinatie inversa in multe locuri , pline de curbe periculoase , de gropi , nesemnalizate corespunzator , luati doar exemplu strada din centru care merge pana la grupul scolar nr. 2 cum e , sau produs atatea accidente acolo si ce masuri au luat ? , au ingustat si mai mult strada cu porcaria de pe mijloc , in loc sa ia din trotuar ca doar nu este o circulatie foarte intensa pe acele trotuare , dar ma gandesc , ca daca fac asta nu mai au suficient spatiu pentru amplasarea reclamelor care spanzura pana in strada , rusine sa va fie tuturor celor care ati dus tara inapoi 22 de ani , nu va ti gandit o secunda macar la copii sau la nepotii vostri si la toti amaratii din aceasta tara........
5.   ... trimis de
(22 feb 2012, 19:14:45
si asa permisul il ia orice prost cu bani ..orice tigan cu bmw..orice plod de a nu stiu cui mare bascula..o sa fie si mai multe accidente..si cand crezi ca nu te mai mira nimic..ia uite cu ce idei vin eihappy
6.   ... trimis de
(22 feb 2012, 21:25:24
De nu ma insel, politaii spuneau ca noile radare achizitionate cu bani grei, nu pot fi detectate de catre detectoarele de radar. Daca tineti minte, pe toate posturile aparea cate un reprezentant de la Politia Rutiera care ne tot explica cum detectoarele de radar nu mai folosesc la nimic, datoria noilor radare.
Acu' vor sa interzica detectoarele...
Parerea mea: incompetenta crasa romaneasca.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei