Elicopterele şi autocamioanele militare au distribuit populaţiei izolate, de la începutul operaţiunilor de sprijin umanitar, aproape 310 tone de produse alimentare, în 75 de localităţi din judeţele Brăila, Buzău, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman şi Vrancea, informează MApN.
"Detaşamente de militari din Ministerul Apărării Naţionale continuă miercuri, 15 februarie, eforturile pentru salvarea vieţilor omeneşti aflate în pericol şi acţionează pentru deszăpezirea principalelor căi de acces şi pentru distribuirea de alimente şi bunuri de strictă necesitate în localităţile afectate de ninsorile abundente. De la începutul operaţiunilor de sprijin umanitar, elicoptere şi autocamioane militare au distribuit populaţiei izolate aproape 310 tone de produse alimentare, în 75 de localităţi din judeţele Brăila, Buzău, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Teleorman şi Vrancea", menţionează MApN.
Centrul de coordonare a podului aerian, constituit la Flotila 90 Transport Aerian din ordinul ministrului Apărării, Gabriel Oprea, a planificat ieri zboruri cu aeronave C-27J Spartan pentru a prelua alimente şi bunuri de la Timişoara şi Câmpia Turzii. Acestea vor fi transportate la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni, la Flotila 95 Aeriană de la Bacău şi pe aerodromul din Mihail Kogălniceanu, jud. Constanţa, de unde vor fi distribuite către populaţia afectată cu autocamioane sau, în cazul localităţilor izolate, cu elicoptere IAR-330 PUMA, în funcţie de condiţiile meteo, precizează MApN.
Astfel, trei elicoptere IAR-330 PUMA au transportat astăzi trei tone de alimente, de la aeroportul Mihail Kogălniceanu, în localităţile Măraşu, Frecăţei şi Ciocile, din judeţul Brăila, urmând ca în cursul după-amiezii să mai efectueze transporturi către aceleaşi localităţi. De asemenea, erau în desfăşurare, ieri după-amiază, transporturi de alimente, cu elicoptere de la Flotila 90 Transport Aerian, către localitatea Puieşti, din jud. Buzău, şi către Galbenu, Vişani şi Surdila-Greci din jud. Brăila.
Alimente şi materiale de strictă necesitate colectate în mai multe centre deschise de M.Ap.N. în garnizoanele din ţară au fost transportate, marţi, cu aeronave C-130 Hercules şi C-27J Spartan, de la Câmpia Turzii la Flotila 95 Aeriană din Bacău, de unde au fost preluate de militari din Divizia 2 Infanterie şi Brigada 8 LAROM, care le distribuie cu autocamioane în localităţi din judeţul Vrancea.
De la Baza de Sprijin Logistic "Muntenia" din Bucureşti, au plecat, ieri dimineaţă, 12 autocamioane încărcate cu 67,5 tone alimente către 12 localităţi din judeţul Buzău şi trei localităţi din judeţul Călăraşi.
Militari din Batalionul 113 Artilerie au transportat, ieri, produse alimentare în localităţile Colelia şi Grindaşi, judeţul Ialomiţa. De asemenea, militari din Brigada 2 Vânători de Munte transportă nouă tone de alimente, cu trei camioane, în nouă localităţi afectate din judeţul Călăraşi.
Militari din Divizia 1 Infanterie vor transporta, cu nouă autocamioane, ieri şi joi, 150 metri cubi de lemne de foc de la un depozit din Valea Doftanei în 11 localităţi din judeţul Ialomiţa.
Armata a intervenit şi acţionează în continuare în judeţele din Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei pentru ajutorarea populaţiei afectate şi deszăpezirea căilor de acces.
În judeţul Buzău, militari din Divizia 2 Infanterie acţionează, cu mijloace tehnice, pentru deblocarea căilor de acces din zona localităţilor Săgeata şi Valea Salciei.
În jud. Vrancea, un detaşament de militari din Brigada 8 LAROM a acţionat pentru deblocarea căilor de acces în Dumitreşti.
În judeţul Vâlcea, militari din Centrul de Instrucţie Geniu şi EOD acţionează, cu mijloace tehnice, pentru deblocarea căilor de acces în localitatea Bălceşti.
În judeţul Brăila, peste 100 militari din Forţele Terestre şi Navale au acţionat, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, pentru deblocarea căilor de acces în sate din comuna Ciocile.
În judeţul Ialomiţa, militari din Forţele Terestre au acţionat pentru deblocarea căilor de acces şi deszăpezirea locuinţelor izolate în zona localităţilor Axintele, Căzăneşti şi Tovărăşia.
În judeţul Dâmboviţa, militari ai Brigăzii 61 Vânători de Munte au transportat şase tone de apă minerală din Miercurea-Ciuc în municipiul Moreni.
Pe Dunăre, remorcherul maritim de salvare "Grozavul" continuă misiunile de spargere a gheţii şi de transport de persoane pe canalul navigabil al Dunării, între porturile Sulina şi Tulcea, aprovizionând cu alimente localităţile izolate din Deltă. Transportul de persoane între Tulcea şi suburbia Tudor Vladimirescu este, în continuare, asigurat de remorcherul fluvial RF 328.
Ministerul Apărării Naţionale monitorizează situaţia din ţară, prin structura de specialitate a Statului Major General, şi are pregătiţi în permanenţă 8.000 de militari şi aproape 2.000 de mijloace tehnice, potrivit ordinului ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, pentru a interveni de urgenţă în sprijinul autorităţilor publice locale şi centrale, în limitarea efectelor ninsorii şi viscolului şi salvarea vieţilor omeneşti.