joi, 16 feb 2012 - Anul XVII, nr. 38 (4943)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eurobarometru

96% dintre români, "total de acord" că în ţara lor corupţia este o problemă majoră

Cel mai recent Eurobarometru privind percepţia corupţiei arată că 96% dintre români sunt "total de acord" că în ţara lor corupţia este o problemă majoră, în timp ce 78% dintre ei consideră că în ţara lor corupţia este mai răspândită comparativ cu alte state UE.

Studiul Eurobarometru arată că 96% dintre români sunt "total de acord" că în ţara lor corupţia este o problemă majoră. Situaţia este încă şi mai gravă în Grecia, unde 98% dintre cetăţeni consideră corupţia ca o problemă majoră a ţării lor. În Portugalia şi Cipru, 97% dintre respondenţi au împărtăşit această opinie. Procente egale celui înregistrat în cazul României au fost în Ungaria, în timp ce în Bulgaria 95% dintre cetăţeni au apreciat că în ţara lor corupţia este o problemă majoră. La celălalt capăt al topului se află ţări precum Danemarca sau Olanda, unde doar 19%, respectiv 34% dintre cetăţeni au identificat corupţia drept o problemă majoră la nivel naţional.

Respondenţii din Grecia (80%), urmaţi de cei din România (78%) şi Bulgaria (75%) sunt printre cetăţenii europeni care cred că în ţara lor corupţia este mai răspândită comparativ cu alte state membre UE.

Românii nu sunt, însă, spre deosebire de cetăţenii altor state membre UE mai vechi, convinşi că există corupţie şi în instituţiile europene. Astfel, în timp ce 87% dintre cetăţenii austrieci, 85% dintre cei din Suedia, 84% dintre portughezi, 83% dintre spanioli şi 81% dintre germani şi greci cred că există corupţie în instituţiile europene, doar 52% dintre polonezi, 56% dintre români şi 57% dintre bulgari cred că acest fenomen există la nivelul instituţiilor Uniunii.

 

"În ultimele 12 luni, cineva din ţara dumneavoastră v-a cerut să-i oferiţi mită pentru serviciile prestate?" – 31% dintre români au răspuns Da

Studiul Comisiei mai arată că în 23 dintre cele 27 de state membre UE cetăţenii care consideră că sunt informaţi în legătură cu nivelul de corupţie din ţara lor reprezintă un procent minoritar. Există însă şi excepţii, respectiv ţări în care cetăţenii spun că sunt informaţi despre nivelul corupţiei din ţara lor: Cipru (69%), Grecia (57%), România (53%) şi Italia (52%).

Pe de altă parte, în majoritatea statelor UE s-a înregistrat o îmbunătăţire în percepţia referitoare la nivelul corupţiei serviciilor de poliţie. România este însă "o excepţie notabilă", potrivit studiului CE, numărul celor care consideră că s-a intensificat corupţia în rândul politiei crescând cu 14%.

Românii sunt cetăţenii UE care au dat cele mai multe răspunsuri afirmative la întrebarea: "În ultimele 12 luni, cineva din ţara dumneavoastră v-a cerut sau s-a aşteptat să-i oferiţi mită pentru serviciile prestate?". Astfel 31 % dintre români au dat un răspuns afirmativ la această întrebare, în timp ce, în Olanda, doar 1% din populaţie s-a confruntat cu o astfel de situaţie, iar la nivelul statelor UE media a fost de 8%.

Studiul mai arată că, dintre toate statele UE, cetăţenii din România (61%) sunt cei care consideră în cea mai mare măsură că politicienii nu fac suficient pentru combaterea corupţiei. La polul opus se află Danemarca, unde numai 14% dintre respondenţi au împărtăşit această opinie. Totodată, potrivit sursei citate, 79% dintre români consideră că Guvernul lor nu este eficient în combaterea corupţiei.

În ceea ce priveşte încrederea în ONG-uri pentru rezolvarea cazurilor de corupţie, studiul CE arată că britanicii au cea mai mare încredere (20%) în acestea. Pe de altă parte, 19% dintre belgieni se declară încrezători în capacitatea sindicatelor, în timp ce doar 1% dintre români şi bulgari au încredere.

Totodată, britanicii (13%) sunt cei care au cea mai mare încredere în faptul că aleşii sunt cei cărora le pot încredinţa un caz de corupţie pentru rezolvare. Cel mai redus nivel de încredere a fost exprimat în Bulgaria, Grecia, Polonia, România şi Slovenia, unde doar 2% dintre respondenţi au spus că ar încredinţa spre rezolvare un caz de corupţie unui politician.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 96% dintre români, "total de acord" că în ţara lor corupţia este o problemă majoră.
 Vizualizări articol: 404 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
96% dintre români, "total de acord" că în ţara lor corupţia este o problemă majoră5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(16 feb 2012, 11:05:42
Nivelul internaţional al suficientului e greu de atins
Şi totuşi la noi sparge bariere ,topuri şi obraji
Suntem ca nişte copii martori la un genocid(fiecare ins)
Wreslingul interior a-ncetat ( fiindcă suntem laşi )

Casta băsistă înghite mecanica socială (deschide ochii ! )
Fiindcă trăim într-o lume mincinoasă şi totul e posibil
Nu se mai respectă valori,cele mai “nobile” profesii
Sunt “pupincurismul” cu gradul cel mai înalt ... umil

Nu mai sunt dezamăgit.Mi-a trecut.M-am resemnat
Doar sunt fiul unei ţări îndelung nefericite,nu ?
Prohibiţia alimentară-ţi constipă privirea pe un raft
Iar tu-ţi doreşti şi taci ( fiindcă-ţi lipseşte banu’ )

( păcat . poate data viitoare ..'n funcţie de cum vei fi votat )sad

1.1  RE: * trimis de
(16 feb 2012, 11:44:51
Casta usl_ista inghite mecanica sociala ( deschide ochii ) Iar mananci (....) chiar nu poti intelege ca provoci greata? Chiar nu iti dai seama ca provoci inversul a ceea ce incerci sa faci.La inceput sincer te admiram ziceam ( in sinea mea) ba tata cap tre sa ai sa compui la minut ,apoi trecui la nedumerire ( incepeai sa bati seaua sa priceapa calul) acu am ajuns la o concluzie ( provoci greata) Fati un control...recomandare ( un cartus e mult mai ieftin decat orice tratament)
1.2  RE: * trimis de
(16 feb 2012, 12:15:07
prerea mea e ca il admirai fiindca in mintea ta era o speranta ca el nu.i antiflutur . si eu credeam , la inceput,ca el ataca doar chestiunile sociale si religioase

Fiind membru PD-L nu poti accepta,te cred,eu insa il admir
1.3  RE: * trimis de
(16 feb 2012, 12:43:28
:) nu sunt membru al niciunui partid .Chestia deranjanta e ca tuata ziua se baga ca musca-n...(....) calului si nu are alt subiect decat ridicarea in slavi al unui partid..... e atat de greu de inteles ca politica provuaca greata? Gusturile nu se discuta da totusi respectati adversari politici si vei iesi castigat,altfel vei obtine exact contrariul..
2.   Si asta din cauza legilor... trimis de
(16 feb 2012, 11:17:27
legea este lasata pe mana celui care iti ofera "serviciile" te opreste nea militianu si zice...
ori ..ori? ..te duci sa faci un buletin... dureaza o luna..omu se grabeste ptr ca are nevoie urgent de el..ce faci?? normal ca dai banutul.. te duci sa faci numere la masina.. nu mai au program sau au terminat programarile .. ce faci ? dai banut si se rezolva.. te duci la spital sa te opereze.. ca sa nu te chinuie..dai banut si te pupa in fund... din ce cauza?
SISTEMUL!
2.1  RE: Si asta din cauza legilor... trimis de
(16 feb 2012, 11:39:17
Da,ar fi sistemul, de acord dar pana la sistem eu as zice ca principala cauza tine de genetica,fiecare roman are bine intiparita in sange coruptia si hotia.Ca si cancerul,fiecare il avem in noi in stare latenta.
2.2  RE: Si asta din cauza legilor... trimis de
(16 feb 2012, 14:47:32
pai una din masurile luate de vechiul guvern, in sensul asta , a fost cea cu bac-ul. sigur ,a deranjt multa lume, dar a fost o masura extraordinara.
3.   Coruptia =virtute trimis de
(16 feb 2012, 15:42:35
Intr-o tara in care un inginer mecanic ajunge director de spital si incaseaza un salariu de aproximativ 5000 lei pt. ca invata cum se desfasoara activitatea intr-un spital ,bani cu care s-ar fi putut plati 7 asistente care ar fi
imbunatatit activitatea de ingrijire a bolnavilor;

intr-o tara in care o asitenta ajunsa directore de de ingrijiri pentru ca are foarte multe relatii(dupa cum se si lauda) reusesete sa conviga pina si pe cea mai oprtunista
asistenta sau infirmiera ca daca nu cotizeaza la bunastarea sa va avea mari probleme ;

ba mai mult respectiva asistenta si respectivul mecanic fac parte dintr-o comisie de examinare a unor medici care participa la un concurs de medic sef de sectie organizat tocmai pt. inlaturarea unora care deranjeaza prin virtutile de care au dat dovada,si care pina la urma nu au folofosit la nimic;

ajungi la concluzia ca de fapt coruptia este o virtute si nu poti trai normal daca nu-i pupi in fund pe acesti pdl- isti

PS
Asemanarea cu situatia de la Spitalul Radauti nu este deloc intimplatoare,
chiar la acesta este referirea.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei