Ministrul Economiei, Lucian Bode, l-a revocat din funcţie pe directorul general al Transelectrica, Horia Hăhăianu, la solicitarea premierului Mihai Răzvan Ungureanu.
"În cadrul întâlnirii de lucru ce a avut loc în seara zilei de 13 februarie la Palatul Victoria, premierul Mihai Răzvan Ungureanu i-a solicitat ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Lucian Nicolae Bode, revocarea din funcţie a directorului general al CN Transelectrica SA. Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri a dispus revocarea directorului general al CN Transelectrica SA", a anunţat Ministerul Economiei, într-un comunicat.
Surse oficiale au declarat anterior pentru MEDIAFAX că premierul a solicitat demiterea lui Hăhăianu pentru proastă comunicare în privinţa resurselor de energie disponibile.
"Şefului Transelectrica i s-au reproşat proasta comunicare în privinţa resurselor energetice ale ţării şi faptul că dinspre companie au fost lansate declaraţii contradictorii, care au creat panică", au arătat sursele.
Transelectrica a anunţat, vineri, că "din cauza deficitului de energie electrică" din Sistemul Energetic Naţional-SEN (secete prelungite, temperaturi foarte scăzute, scăderea cotelor în lacurile de acumulare, reducerea stocurilor de cărbune, păcură şi gaze naturale), în anumite ore nu sunt resurse pentru acoperirea necesarului de consum şi de export.
Compania a mai anunţat, că, de asemenea, nu există rezervele necesare unei funcţionări sigure a SEN, astfel că Transelectrica SA este nevoită să aplice reducerea graficelor de export conform procedurii operaţionale.
Ieri, Transelectrica a difuzat un alt comunicat, în care arată că, la ora actuală Sistemul Energetic Naţional funcţionează în condiţii de siguranţă şi nu există riscul sistării alimentării cu energie în regim normal a populaţiei.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, că este exclusă întreruperea livrării energiei către populaţie, menţionând, de asemenea, posibilitatea ca Guvernul să decidă în legătură cu sistarea exporturilor energetice.
Preşedintele a spus că doreşte să facă o "clarificare generată de un comunicat al Ministerului Economiei sau altă structură responsabilă de situaţia energetică a ţării".
"Nu există niciun fel de pericol ca populaţia să rămână fără energie electrică", a anunţat preşedintele, spunând că dacă totuşi, în condiţii excepţionale, s-ar produce o avarie la grupurile mari de alimentare cu energie, s-ar proceda conform unui plan dinainte stabilit.
"Este exclusă întreruperea energiei electrice pentru populaţie", a adăugat el.
Preşedintele a explicat că România exportă 500 de megawaţi/oră iar în ore de vârf cantitatea exportată ajunge până la 1.400 de megawaţi. "În perioada următoare se va stabili sistarea oricărui export până la revenirea oricărui consum la parametri normali", a adăugat preşedintele.