Mai multe biserici şi mănăstiri din arhiepiscopiile Buzăului şi Vrancei, Iaşilor, Dunării de Jos şi Tomisului au devenit centre de colectare a ajutoarelor pentru sinistraţii din zonele greu afectate de căderile masive de zăpadă, acestea constând în alimente, apă şi bani.
În multe din parohiile din judeţele Buzău şi Vrancea, unde multe localităţi sunt izolate din cauza nămeţilor, preoţii satului, ajutaţi de săteni, s-au organizat şi au dezăpezit casele oamenilor, în special ale bătrânilor neputincioşi, şi au oferit alimente sinistraţilor, informează Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.
Înalt Preasfinţitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, a adresat un mesaj pentru ajutorarea oamenilor care sunt înzăpeziţi, în care îi îndeamnă pe preoţi şi pe credincioşi să se implice în acţiunile de acest fel.
"Având în vedere că majoritatea credincioşilor din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei au avut de suferit din cauza acestor fenomene atmosferice, povăţuim pe cucernicii preoţi şi pe vieţuitorii din aşezămintele monahale să sprijine moral şi material pe cei care se află în asemenea nedorite situaţii . Îndrumăm pe toţi binecredincioşii creştini buzoieni şi vrânceni ca – în spiritul dragostei şi al milosteniei creştine – să ajute pe semenii din comunitatea de care aparţin, ce au avut de suferit din cauza ninsorilor abundente şi a viscolului", a spus IPS Epifanie.
Părintele Constantin Călin, consilier social-misionar, a declarat că în toate parohiile şi mănăstirile din cadrul Arhiepiscopie Buzăului şi Vrancei se vor strânge în perioada următoare ajutoare pentru oamenii sinistraţi. Referindu-se la situaţia critică în care sunt oamenii din satele izolate din Vrancea şi Buzău Constantin Călin dă exemplul preotului din comuna Ziduri, Gabriel Moraru, care a mobilizat oamenii pentru a deszăpezi casele vrstnicilor.
Şi în parohia Găvăneşti din comuna Săgeata, judeţul Buzău, situaţia este dramatică, oamenii fiind izolaţi de zece zile, fără curent electric şi fără posibilităţi de comunicare cu exteriorul, potrivit Arhiepiscopiei. În noaptea de sâmbătă spre duminică, armata a reuşit să transporte ajutoare pentru sinistraţi: conserve, pâine şi diferite alimente.
De asemenea, preoţii s-au implicat atât în acţiunile de deszăpzire şi în transportul alimentelor către persoanele izolate în satul Moşeşti, în Costeşti (Buzău), Bordeştii de Jos (Vrancea) şi în comuna buzoiană Glodeanu Siliştea.
La Glodeanu Siliştea au fost găsiţi bătrâni care nu ieşiseră de trei - patru zile din casă, locuinţele lor fiind acoperite în întregime de troienele de până 5 metri. La biserica din sat a fost adus un generator unde credincioşii pot încărca bateriile telefoanelor pentru a vorbi cu rudele.
Totodată, Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat colecte pentru ajutorarea oamenilor izolaţi de zăpezi. În zilele următoare vor pleca mai multe transporturi cu alimente spre zonele afectate din Brăila, Buzău şi Vrancea.
La Protoieria Brăila s-au strâns ajutoare în valoare de 20.000 de lei, în timp ce preoţii din Protoieria Galaţi au venit în sprijinul celor 123 de oameni de la Centrul de Totodată Primire a Persoanelor fără Adăpost "Elisabeta Doamna".
De asemenea, Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a organizat o acţiune umanitară prin care au fost trimise ajutoare constând în alimente neperisabile în parohiile brăilene Câineni, Plăsoiu, Galbenu, Vişani şi Jirlău. Ajutoare au fost trimise de asemenea şi în Insula Mare a Brăilei şi la parohia Florica din judeţul Brăila, potrivit Arhiepiscopiei.
Şi în parohiile din Arhiepiscopia Iaşilor a început de sâmbătă o campanie de strângere de fonduri pentru sinistraţii din zonele afectate de căderile abundente de zăpadă şi de viscol. Donaţii în bani s-au făcut duminică, la toate bisericile parohiale din eparhie, iar acţiunea va continua şi duminica viitoare. Fondurile vor fi centralizate la sediile celor 12 protopopiate, de unde vor ajunge în fondul pentru sinistraţi al Biroului de Asistenţă Socială "Diaconia" al Arhiepiscopiei Iaşilor. De acolo banii vor fi viraţi în conturile eparhiilor care au localităţi afectate de intemperii, informează Arhiepiscopia Iaşilor.
La rândul său, Arhiepiscopia Tomisului a demarat o campanie de strângere de ajutoare pentru a ajuta oamenii din judeţele Buzău şi Vrancea. Până în 26 februarie parohiile şi mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului vor deveni centre de colectare a bunurilor materiale şi a banilor care vor fi apoi donaţi comunităţilor sinistrate, informează Arhiepiscopia Tomisului.