Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, a anunţat componenţa Cabinetului său şi programul de guvernare, ieri, la Parlament, după întâlnirea cu parlamentarii PDL.
"Voi cere viitorilor membri ai Cabinetului competenţă, profesionalism, responsabilitate, decenţă, modestie şi disponibilitate de dialog pentru ca intenţiile Guvernului să poată fi auzite. Nu pornesc de la principiul că urmează să fiu schimbat. Nu voi fi un prim-ministru care vine în fruntea Guvernului pentru a pleca" a declarat Ungureanu".
"Sper că voi avea şi sprijinul celorlalte forţe politice. Sunt pentru un dialog cu reprezentanţii partidelor de opoziţie, pentru că împreună suntem responsabili pentru această ţară" a spus premierul desemnat.
Propunerile pentru lista guvernamentală
Marko Bela (UDMR) - vicepremier
Cătălin Predoiu (independent) - ministrul Justiţiei
Leonard Orban (independent) - ministrul Afacerilor Europene
Lucian Bode (PDL) - ministrul Economiei
Gabriel Berca (PDL) - ministrul Administraţiei şi Internelor
Cristian Petrescu (PDL) - ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului
Alexandru Nazare (PDL) - ministrul Transporturilor
Stelian Fuia (PDL) - ministrul Agriculturii
Cătălin Baba (PDL) - ministrul Educaţiei
Răzvan Mustea (PDL) - ministrul Comunicaţiilor
Claudia Boghicevici (PDL) - ministrul Muncii
Bogdan Drăgoi (PDL) - ministrul Finanţelor
Kelemen Hunor (UDMR) - ministrul Culturii
Laszlo Borbely (UDMR) - ministrul Mediului
Ritli Ladislau (UDMR) - ministrul Sănătăţii
Cristian Diaconescu (UNPR) - ministrul Afacerilor Externe
Gabriel Oprea (UNPR) - ministrul Apărării
Boc: Am luat decizia cu privire la susţinerea în totalitate şi fără echivoc a cabinetului Ungureanu
Preşedintele PDL, Emil Boc, i-a anunţat, oficial, pe Gabriel Berca, Bogdan Drăgoi, Lucian Bode, Alexandru Nazare, Cristian Petrescu, Răzvan Mustea, Cătălin Baba, Claudia Boghicevici şi Stelian Fuia drept nominalizaţi de partid pentru Cabinetul Ungureanu.
El a precizat că această listă a fost propusă Colegiului Director al PDL de către preşedintele partidului, împreună cu echipa de conducere a PDL.
Emil Boc a apreciat că este momentul ca "o nouă garnitură de oameni politici ai PDL să pună umărul" pentru realizarea celor două obiective majore: consolidarea creşterii economice şi reflectarea acesteia în nivelul de trai al oamenilor.
Miniştrii desemnaţi, audiaţi în Parlament
Persoanele nominalizate pentru funcţiile de miniştri în Cabinetul Ungureanu au fost audiate în comisiile parlamentare, ieri, începând cu ora 14.00, iar prezentarea programului de guvernare şi votul de învestitură vor avea loc în plenul reunit, astăzi, de la ora 11.00.
Audierile miniştrilor propuşi de premierul desemnat Mihai Ungureanu au început de la ora 14.00 şi urmau să se încheie la ora 22.00, potrivit programului aprobat de Birourile Permanente reunite.
Borbely, avizat de comisiile de specialitate din Parlament pentru Ministerul Mediului
Ministrul desemnat al Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a primit votul de recomandare unanim al membrilor Comisiilor pentru administraţie publică ş al Comisiilor pentru agricultură ale Parlamentului, care au participat, ieri, la audierea acestuia.
Au votat "pentru" un număr de 42 de parlamentari.
La şedinţa celor patru Comisii parlamentare reunite au participat 42 de parlamentari dintre cei 78 de membri, de la audiere lipsind parlamentarii USL.
Leonard Orban, validat de comisiile de specialitate din Parlament pentru Afacerile Europene
Ministrul desemnat al Afacerilor Europene, Leonard Orban, a primit, ieri, vot de recomandare din partea comisiilor de specialitate din Parlament, fără niciun vot împotrivă.
El a spus că are obiective foarte ambiţioase şi dificile pentru 2012 - "o ţintă de absorbţie de cel puţin 20% din alocarea pentru fondurile structurale şi de coeziune şi contractarea a cel puţin 90% din alocarea Uniunii 2007-2013".
"Vreau să subliniez că în special obiectivul privind rata reală de absorbţie, de minim 20%, este un obiectiv extrem de ambiţios şi va putea fi realizat cu foarte mare dificultate în condiţiile în care se va asigura o continuitate a eforturilor în acest domeniu", a spus Orban.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a primit, ieri, recomandarea comisiilor de cultură reunite pentru şefia Ministerului Culturii, şedinţa desfăşurându-se fără cvorum.
Alexandru Nazare, propus pentru funcţia de ministru al Transporturilor, a primit, ieri, aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate, după 20 de minute de audieri.
Nazare le-a vorbit parlamentarilor despre priorităţile Ministerului Transporturilor, arătând că, în opinia sa, "cuvintele cheie sunt coerenţa şi continuitatea" pentru acest domeniu.
Ladislau Ritli a primit recomandarea favorabilă a comisiilor pentru funcţia de ministru al Sănătăţii. La şedinţă au fost prezenţi 15 parlamentari ai PDL, UDMR şi UNPR.
Şedinţa a fost condusă de vicepreşedintele Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, Cristina Dobre (PDL), în absenţa preşedintelui comisiei, Rodica Nassar (PSD).
Comisiile pentru apărare şi ordine publică au avizat ieri în unaimitate candidatura lui Gabriel Oprea pentru funcţia de ministru al Apărării Naţionale.
Votul a fost dat la propunerea deputatului PDL Eugen Bădălan în şedinţă secretă.
La şedinţă au participat 17 parlamentari, 13 deputaţi şi patru senatori din cei 33 care fac parte din cele două comisii parlamentare.
Diaconescu, avizat de comisiile parlamentare, şedinţa s-a desfăşurat fără cvorum
Ministrul propus pentru Externe, Cristian Diaconescu, a primit 32 de voturi favorabile din partea membrilor comisiilor de Externe şi pentru Românii Pretutindeni pentru preluarea funcţiei, la şedinţă nereuşindu-se întrunirea cvorumului.
Întrebat în legătură cu faptul că ar fi primit un aviz favorabil fără cvorum, Diaconescu a spus că aceasta este o chestiune care ţine de secretariatul comisiilor.
Cătălin Baba, avizat favorabil de comisiile parlamentare de învăţământ
Cătălin Baba, ministrul nominalizat de PDL pentru portofoliul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, a primit, ieri, avizul favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, în lipsa membrilor din partea opoziţiei.
El a declarat la audiere că a fost "o onoare" să facă parte ca secretar de stat din echipa fostului ministru al Educaţiei Daniel Funeriu.
"În mandatul meu voi încerca să continui procesul de reformă început de domnul Funeriu", a spus el.
Baba a arătat că legea educaţiei naţionale, "aşa cum este ea, a reprezentat un mare pas înainte" şi se aplică de anul trecut, iar Ministerul Educaţiei, "aşa cum este el", a reuşit să elaboreze cea mai mare parte a legislaţiei secundare de aplicare.
"Este o lege recunoscută poate chiar mai mult pe plan internaţional decât intern", a spus Baba.
El a precizat că cele cinci priorităţi ale mandatului său vor fi: sporirea accesului la educaţia de calitate, îmbunătăţirea sectorului de cercetare, gestionarea eficientă a resurselor financiare alocate deja prin legea bugetului de stat, continuarea elaborării legislaţiei secundare, precum şi asigurarea calităţii şi excelenţei în învăţământul superior de stat şi privat".
Cătălin Baba a menţionat şi unele probleme care necesită "rezolvare rapidă", prima fiind cea a înfiinţării clasei pregătitoare. Totodată, finalizarea unei noi curricule care să rezolve "gradul prea mare de încărcare a elevilor la clasă", precum şi sporirea numărului de grădiniţe prin construcţia unora noi şi reabilitarea celor vechi, dar şi continuarea achiziţiilor, se află între problemele menţionate de Baba.
Drăgoi, avizat de Comisiile parlamentare de buget-finanţe pentru şefia Ministerului Finanţelor
Ministrul desemnat al Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a fost avizat favorabil, ieri, în unanimitate de Comisiile parlamentare de buget-finanţe, la şedinţă participând 23 de parlamentari ai puterii, în timp ce reprezentanţii opoziţiei au lipsit.
Preşedintele Comisiei de buget a Camerei Deputaţilor, Maria Barna, a precizat că regretă lipsa deputaţilor şi senatorilor opoziţiei la audieri şi face un apel la aceştia să vină la comisii.
La şedinţă au participat 18 deputaţi şi cinci senatori din PDL, UDMR, UNPR şi minorităţi.
"Prioritatea numărul unu a ministerului Finanţelor este asigurarea creşterii economice", a precizat Bogdan Drăgoi.
El a spus că există premisele pentru a asigura creştere economică, bazate de investiţii şi fonduri europene.
Claudia Boghicevici, avizată de comisiile parlamentare în unanimitate pentru Ministerul Muncii
Claudia Boghicevici, candidatul pentru funcţia de ministru al Muncii, singura femeie propusă în Cabinetul Ungureanu, a primit, ieri, aviz favorabil, cu unanimitate de voturi, din partea comisiilor parlamentare.
Comisiile reunite de muncă şi protecţie socială, egalitate de şanse, sănătate şi familie au finalizat audierea candidatului pentru funcţia de ministru al Muncii, Claudia Boghicevici, aceasta primind aviz favorabil.
La audiere au fost mai mulţi parlamentari absenţi, dar aceştia au împuternicit alţi colegi să îi reprezinte.
Comisiile de specialitate ale Parlamentului au audiat-o pe Claudia Boghicevici în absenţa parlamentarilor opoziţiei.
Preodoiu, avizat de comisiile parlamentare în unanimitate pentru Ministerul Justiţiei
Cătălin Predoiu, candidatul pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a primit aviz favorabil, cu unanimitate de voturi, din partea Comisiilor juridică, pentru cercetarea abuzurilor şi pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor şi Senat, audierea desfăşurându-se fără cvorum de lucru.
Comisiile reunite juridică, pentru cercetarea abuzurilor şi pentru drepturile omului au finalizat audierea candidatului pentru funcţia de ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, la şedinţă participând 23 de senatori şi deputaţi.
De la audierea lui Predoiu de către comisiile de specialitate ale Parlamentului au absentat parlamentarii PSD şi PNL, ceea ce a determinat lipsa cvorumului.
Răzvan Mustea, audiat de comisii un sfert de oră, în lipsa cvorumului
Candidatul pentru funcţia de ministru al Comunicaţiilor, Răzvan Mustea, a fost audiat, ieri, de comisiile de specialitate, într-o şedinţă care a durat aproximativ un sfert de oră, comisiile recomandând numirea acestuia, deşi nu era cvorum.
Vicepreşedintele comisiei de comunicaţii a Camerei, Constantin Chirilă (PDL), a precizat că nu era cvorum în comisia de la Senat, dar nu a putut explica presei cum s-a dat votul în lipsa cvorumului.
"Este o recomandare a comisiei, nu s-a dat un aviz", a precizat Chirilă.
( 9 feb 2012, 11:58:48