Aproximativ 7-8% din corpul profesoral, respectiv 23.000 de cadre didactice, cotizează în prezent la sindicatele din educaţie, ceea ce înseamnă că, anual, în conturile organizaţiilor intrau aproximativ 70 de milioane de lei, a declarat, miercuri, ministrul demisionar al Educaţiei, Daniel Funeriu.
"Fondul de salarii al nivelul MECTS era undeva la 7,7 miliarde de lei. Din acestă sumă, 1 la sută reprezentând aproximativ 70 de milioane de lei intrau direct în conturile sindicatelor. Acum avem o mai bună reprezentare, ei vor alege să plătescă celor care îi reprezintă cu adevărat. Cred că este un mare câştig pentru reprezentativitatea cadrelor didacice să plătească acolo unde sunt reprezentate. O reprezentare de 7-8 la sută înseamnă credibilitate de 7-8 la sută", a spus Funeriu într-o conferinţă de presă.
Funeriu a făcut această declaraţie în contextul în care Curtea de apel Bucureşti a respins cererea prin care cele trei federaţii sindicale din învăţământul preuniveristar - FSLI, "FEN şi "Spiru Haret" - doreau împiedicarea ordinului ministrului 4576/2011. Cererea a fost respinsă ca nefondată.
Prin acest ordin cadrele didactice îşi primesc în mână salariul întreg, plata cotizaţiilor sindicale făcându-se prin alte mijloace decât direct pe statul de plată, a explicat Funeriu.
El a precizat că respectivul ordin a fost dat în interesul cadrelor didactice şi mai ales în interesul reprezentativităţii corecte a cadrelor didactice.
"În mandatul meu, cadrele didactice au ales de cel puţin în două rânduri să fie alături de elevi. Este vorba despre bacalaureatul din 2010 când în condiţii sociale extrem de dificile, după o tăiere cu 25 la sută a salariilor, nu au făcut grevă şi au fost alături de elevi. Apoi la bacalaureatul din 2011 când şi-au recâştigat credibilitatea, şi le mulţumesc pentru asta", a adăugat ministrul demisionar.
Funeriu a precizat că de acum înainte cadrele didactice vor alege să plătească o cotizaţie celor care îi reprezină cu adevărat şi nu celor care, degrevaţi de orele de la clasă, se erijează în lideri sindicali, dar care îşi apără doar propriile interese.
"Am acţionat de câte ori am putut în intersul cadrelor didactice şi nu am ales niciodată soluţia facilă de a bate palma pe sub masă cu lideri sindicali fără reprezentare reală. Acum vom vedea care este adevărata reprezentare a sindicatelor din educaţie. Din datele reale pe care le avem reiese că 23.000 de cadre didactice cotizează în prezent la sindicate, ceea ce înseamnă aproximtiv 7-8 la sută din corpul profesoral", a mai spus fostul ministru al Educaţiei.
El a prezentat apoi diferenţa dintre un fluturaş de salariu înainte şi după apariţia ordinului.
"Practic, un fluturaş înaintea acestui ordin arăta că la un salariul de încadrare total brut 3.591 lei (cadru diadctic gradul I cu 30-35 de ani vechime), 36 lei era cotizaţia direct reţinută de pe statul de plată. Profesorul primea după deducerea impozitului, a CAS şi reţinerea contizaţiei la sindicat 2.488 lei în mână, iar în contul sindicatului intrau 36 de lei. Singura modificare care apare acum este că această cotizaţie nu se mai retrage direct de pe fluturaş, cadrul didactic primeşte în mână 2.534 de lei, urmând ca, evident, să plătească în continuare direct sindicatului prin alte mijloace decât de pe fulturaş", a precizat Funeriu.
( 9 feb 2012, 13:13:29