Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 feb 2012 - Anul XVII, nr. 32 (4937)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Funeriu: 7-8% profesori cotizează la sindicate, 70 milioane intră pe an în conturile organizaţiilor

Aproximativ 7-8% din corpul profesoral, respectiv 23.000 de cadre didactice, cotizează în prezent la sindicatele din educaţie, ceea ce înseamnă că, anual, în conturile organizaţiilor intrau aproximativ 70 de milioane de lei, a declarat, miercuri, ministrul demisionar al Educaţiei, Daniel Funeriu.
"Fondul de salarii al nivelul MECTS era undeva la 7,7 miliarde de lei. Din acestă sumă, 1 la sută reprezentând aproximativ 70 de milioane de lei intrau direct în conturile sindicatelor. Acum avem o mai bună reprezentare, ei vor alege să plătescă celor care îi reprezintă cu adevărat. Cred că este un mare câştig pentru reprezentativitatea cadrelor didacice să plătească acolo unde sunt reprezentate. O reprezentare de 7-8 la sută înseamnă credibilitate de 7-8 la sută", a spus Funeriu într-o conferinţă de presă.
Funeriu a făcut această declaraţie în contextul în care Curtea de apel Bucureşti a respins cererea prin care cele trei federaţii sindicale din învăţământul preuniveristar - FSLI, "FEN şi "Spiru Haret" - doreau împiedicarea ordinului ministrului 4576/2011. Cererea a fost respinsă ca nefondată.
Prin acest ordin cadrele didactice îşi primesc în mână salariul întreg, plata cotizaţiilor sindicale făcându-se prin alte mijloace decât direct pe statul de plată, a explicat Funeriu.
El a precizat că respectivul ordin a fost dat în interesul cadrelor didactice şi mai ales în interesul reprezentativităţii corecte a cadrelor didactice.
"În mandatul meu, cadrele didactice au ales de cel puţin în două rânduri să fie alături de elevi. Este vorba despre bacalaureatul din 2010 când în condiţii sociale extrem de dificile, după o tăiere cu 25 la sută a salariilor, nu au făcut grevă şi au fost alături de elevi. Apoi la bacalaureatul din 2011 când şi-au recâştigat credibilitatea, şi le mulţumesc pentru asta", a adăugat ministrul demisionar.
Funeriu a precizat că de acum înainte cadrele didactice vor alege să plătească o cotizaţie celor care îi reprezină cu adevărat şi nu celor care, degrevaţi de orele de la clasă, se erijează în lideri sindicali, dar care îşi apără doar propriile interese.
"Am acţionat de câte ori am putut în intersul cadrelor didactice şi nu am ales niciodată soluţia facilă de a bate palma pe sub masă cu lideri sindicali fără reprezentare reală. Acum vom vedea care este adevărata reprezentare a sindicatelor din educaţie. Din datele reale pe care le avem reiese că 23.000 de cadre didactice cotizează în prezent la sindicate, ceea ce înseamnă aproximtiv 7-8 la sută din corpul profesoral", a mai spus fostul ministru al Educaţiei.
El a prezentat apoi diferenţa dintre un fluturaş de salariu înainte şi după apariţia ordinului.
"Practic, un fluturaş înaintea acestui ordin arăta că la un salariul de încadrare total brut 3.591 lei (cadru diadctic gradul I cu 30-35 de ani vechime), 36 lei era cotizaţia direct reţinută de pe statul de plată. Profesorul primea după deducerea impozitului, a CAS şi reţinerea contizaţiei la sindicat 2.488 lei în mână, iar în contul sindicatului intrau 36 de lei. Singura modificare care apare acum este că această cotizaţie nu se mai retrage direct de pe fluturaş, cadrul didactic primeşte în mână 2.534 de lei, urmând ca, evident, să plătească în continuare direct sindicatului prin alte mijloace decât de pe fulturaş", a precizat Funeriu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Funeriu: 7-8% profesori cotizează la sindicate, 70 milioane intră pe an în conturile organizaţiilor.
 Vizualizări articol: 1123 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Funeriu: 7-8% profesori cotizează la sindicate, 70 milioane intră pe an în conturile organizaţiilor1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   K trimis de
( 9 feb 2012, 13:13:29
Are dreptate Funeriu,dar sindicalistilor nu le mai ajung!Sunt plini de vile si conturi in banca ,dar pana intr-o zi!
2.   Valabil pentru tonti: trimis de
( 9 feb 2012, 14:26:13
Cei ce nu platesc vor avea de suferit:
-vechimea
- la reangajare
- mariri de salariu
- etc.

3.   Perlele lui FUTNERIU trimis de
( 9 feb 2012, 15:01:50
...s-ar putea sa fie o "inexatitudine' la mijloc..
4.   Mare mincinos trimis de
( 9 feb 2012, 17:50:58
De la inceputul articolului Funieru minte. In primul rand,in instanta, pe data de 3.02 s-a judecat suspendarea ordinului respectiv, pe fond se va judeca pe 13.02. E posibil sa fie cu ghinion pentru Funieru. La Bucuresti totul e sub control, dar Curtea de Apel Bucuresti a suspendat acest ordin pentru SNPPC - sindicatul politistilor, la fel si Curtea de Apel Timis pentru profesorii din Timis. Nu vi se pare interesant cum functioneaza justitia din Romania? Si e normal pentru ca la Tribunalul Suceava exista o sentinta prin care s-au compensat unele datorii ale angajatilor fata de angajator si invers. Doar la Tribunal se poate, pentru restul bugetarilor e interzis!? Apoi, cotizatia sindicala este de pana la 1 % din brut. Majoritatea sindicatelor din tara iau cotizatie 1 % din salariul de incadrare. Iata ca toate calculele d-lui Funieru pleaca gresit. De ce oare ? Merge pe linia dictata de sefu !? Intamplator, sau nu ,sunt profesor cu 30 de ani vechime, gradul didactic I,gradatie de merit si nu iau salariul net 2400 lei cum spune fostul ministru, ci cu mult mai putin !!!! Pacat ca incearca mai departe sa denigreze sistemul pe care l- a condus vremelnic. Poate mmacar atat a inteles - ca functiile sunt vremelnice ! Ma intreb cum a putut fi angajat de guvern o persoana care nu are studiile facute prin strainatate echivalate in Romania. DV. PUTETI BENEFICIA DE ASA UN FAVOR ?
5.   Tarenclanta.... trimis de
( 9 feb 2012, 20:49:06
nu ti-a inghetat limba pe fundul porcilor din guvern?
niste lingai sunteti....si nik mai mult!!!!!!!!!!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei