Mihai Răzvan Ungureanu a fost nominalizat luni seară de Traian Băsescu la conducerea Guvernului, şi revine în lumina reflectoarelor după un mandat discret la conducerea SIE, instituţie unde a fost numit după ce a demisionat de la MAE.
"În principiu, a fost agreată desemnarea domnului Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de prim-ministru desemnat. Ceea ce înseamnă că va începe un efort de desemnare a Guvernului cu coaliţia, chiar în cursul zilei de mâine", a spus preşedintele.
Traian Băsescu a explicat că preşedintele "nu poate da un mandat dar poate spune public ce gândeşte".
"Cred că un nou Guvern trebuie să marcheze un nou început aşezat pe succesele Guvernului anterior referitor la stabilizarea macro-economică a ţării", a spus Băsescu în acest context.
"Pe această bază, prioritatea numărul unu a noului Guvern este efortul de a restabili treptat nivelul de trai al românilor care au suportat greu factura proceselor de reechilibrare macro-economică a ţării", a mai spus preşedintele.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Cotroceni, că opţiunea sa se îndreaptă spre instalarea imediată a unui nou Guvern, menţionând că speră ca cei din coaliţie să decidă luni seară un calendar pentru acest lucru
El a menţionat că în urma discuţiilor de la Cotroceni cu partidele s-au conturat două opţiuni: coaliţia doreşte să ducă mai departe guvernarea, iar USL doreşte declanşarea de anticipate.
"Din acest punct de vedere, mi s-a părut imposibil de acceptat împingerea ţării într-o situaţie de instabilitate, în care eu să mă fac că numesc guverne, ele să treacă, şi după încă trei luni, să ajungem la anticipate", a spus Băsescu.
Ungureanu: Îmi asum o mare responsabilitate, o voi îndeplini serios şi onest
Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, ieri, la Cotroceni, că îşi asumă în mod conştient o mare responsabilitate, pe care şi-o asumă şi pe care o va îndeplini cu seriozitate şi onestitate.
"Mulţumesc în primul rând pentru încrederea acordată mie de către factorii de decizie constituţionali", au fost primele cuvinte ale lui Mihai Răzvan Ungureanu în calitate de premier desemnat.
El a spus că este "o responsabilitate mare". "Mi-o asum, conştient atât de dificultatea acestei posturi, mai ales de contextul delicat în care ne aflăm. Mi-o asum şi vă asigur că o voi îndeplini cu seriozitate şi onestitate", a spus el.
Ungureanu a adăugat că are experienţa MAE şi a SIE - care, sub mandatul său, "s-au modernizat şi au devenit performante".
"Intenţionez să folosesc această experienţă în eficientizarea guvernării, iar independenţa mea politică îmi garantează spaţiul necesar pentru a îndeplini acest mandat. Reformele vor continua. Plusul pe care îl voi aduce va fi acela al unui bun administrator", a mai spus el.
Începe dimineaţă consultările cu partidele coaliţiei pentru formarea Cabinetului
Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat, luni, la Palatul Cotroceni, că va începe marţi dimineaţă discuţiile cu partidele din coaliţie în vederea elaborării programului de guvernare şi a "identificării formulei optime de cabinet".
"Guvernul pe care îl voi forma are nevoie de sprijin parlamentar ferm, are nevoie de încrederea cetăţenilor României, are nevoie de o direcţie care nu poate veni decât dintr-o viziune politică", a spus el.
El a adăugat că opţiunile sale ideologice au fost întotdeauna de dreapta.
"Primul meu obiectiv este formarea rapidă a unui guvern, conştient fiind de efectele negative ale oricărei forme de provizorat asupra administrării ţării. În acest sens, am în vedere discuţii cu partidele din coaliţie în vederea elaborării programului de guvernare şi a identificării formulei optime de cabinet. Aceste discuţii vor începe mâine dimineaţă", a spus Ungureanu.
El a menţionat că are în vedere şi întrevederi cu liderii opoziţiei.
"Am în vedere informarea reciprocă relativ la intenţii şi obiective pe termen scurt şi mediu, identificarea temelor de interes naţional acolo unde voinţa politică trebuie să se manifeste transpartinic", a mai spus el.
Coaliţia a decis ca audierile noilor miniştri să fie încheiate cel târziu miercuri
Liderii coaliţiei au convenit să înceapă încă de marţi dimineaţa consultările pentru formarea viitorului guvern, astfel încât audierile în Parlament ale noilor miniştri să fie încheiate cel târziu miercuri, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Consultările cu premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu vor începe marţi dimineaţa, la ora 9.00, au arătat sursele.
Decizia a fost luată în reuniunea de luni seara a coaliţiei.
"După discuţiile de marţi dimineaţa din coaliţie, premierul desemnat intenţionează să aibă şi întrevederi cu grupurile parlamentare ale puterii pentru discuţii privind votul care va fi acordat noului guvern. În principiu, va rămâne acelaşi număr de portofolii ministeriale, urmând ca partidele să propună nominalizări pentru posturi de ministru", au arătat sursele.
Antonescu: Nu participăm la lucrările comisiilor pentru audierea miniştilor
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni seară, că USL nu va participa nici la lucrările comisiilor parlamentare care îi vor audia pe miniştrii propuşi de Mihai Răzvan Ungureanu, coaliţia să îşi asume această guvernare.
El a adăugat că, probabil, USL nu va participa nici la plenul în care se va da votul de învestitură pentru Cabinetul Ungureanu.
Antonescu a menţionat că o decizie în acest sens urmează să fie luată în USL.
Potrivit liderului PNL, coaliţia trebuie să îşi asume singură guvernarea.
BIO: Mihai Răzvan Ungureanu, discretul şef al SIE, nominalizat la conducerea Guvernului
Mihai-Răzvan Ungureanu a fost numit la conducerea SIE în decembrie 2007. În februarie 2011 a fost decorat de către preşedintele Traian Băsescu.
În funcţia de Ministru al Afacerilor Externe, Ungureanu a fost instalat la data de 29 decembrie 2004, în Guvernul Tăriceanu. Avea, la acel moment, 36 de ani şi devenea cel mai tânăr ministru de Externe al României. El a demisionat din funcţia de şef al diplomaţiei la 4 februarie 2007, la două zile după ce premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut să-şi prezinte demisia, în urma situaţiei create după reţinerea a doi muncitori români în Irak. La acel moment, premierul Tăriceanu l-a acuzat pe Mihai Răzvan Ungureanu că l-a informat doar pe şeful statului în legătură cu acest caz, nu şi Guvernul.
După demisia de la conducerea Ministerului Afacerilor Externe, Ungureanu s-a reîntors la funcţia deţinută înainte de a fi ministru, aceea de reprezentant al României la Iniţiativa de Cooperare în Sud-Estul Europei (SECI), cu sediul la Viena. Ungureanu este membru PNL din 2004, dar s-a autosuspendat din partid, pentru că era incompatibil cu funcţia deţinută la SECI.
Înainte de a fi fost numit în funcţii politice, după absolvirea Facultăţii în anul 1992, Mihai Răzvan Ungureanu a devenit pentru o scurtă perioadă profesor la Liceul de Filologie-Istorie "Mihai Eminescu" din Iaşi. Din acelaşi an, este angajat cadru didactic universitar de Istoria modernă a României la Facultatea de Istorie a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi, deţinând pe rând următoarele grade didactice: preparator (1992-1996), asistent (1996-1998), lector (1998-2005) şi apoi conferenţiar (din 2005).
Mihai-Răzvan Ungureanu s-a născut la data de 22 septembrie 1968, la Iaşi. A studiat la Liceul de matematică-fizică "Costache Negruzzi" din Iaşi, pe care l-a absolvit ca şef de promoţie în anul 1987. În perioada liceului, Ungureanu a fost membru supleant în CC al UTC. Dar, potrivit prezentării sale de pe site-ul SIE, nu a fost membru PCR.
În 1988, a devenit student la Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi. În perioada cât a fost student, a deţinut poziţiile de membru al Senatului Universităţii "Al.I.Cuza" din Iaşi (1990-1992) şi de Secretar executiv al Asociaţiei Internaţionale a Studenţilor în Istorie, Budapesta - Bruxelles (1990-1993).
Mihai-Răzvan Ungureanu a absolvit în anul 1992 Facultatea de Istorie-Filosofie din cadrul Universităţii "Al.I. Cuza" din Iaşi. În anul 1993 a susţinut masteratul în Studii Ebraice la Oxford Centre for Hebrew and Jewish Studies din cadrul Universităţii Oxford, iar în martie 2004 a obţinut doctoratul în istorie modernă la Facultatea de Istorie a Universităţii "Al. I. Cuza" din Iaşi.
În perioada 1998-2001, Mihai-Răzvan Ungureanu a îndeplinit funcţia de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, fiind numit apoi în funcţia de director general - emisar regional al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) şi Coordonator-adjunct al Iniţiativei de Cooperare Sud-Est Europeană (SECI) (2003-2004), ambele cu sediul la Viena.
Conform declaraţiei de avere din iunie 2011, Ungureanu deţine trei terenuri: un teren intravilan de 5.000 de metri pătraţi în comuna Nistoreşti, "în devălmăşie" cu soţia sa, Daniela, achiziţionat în perioada 2003-2004; un teren agricol de 20.000 de metri pătraţi în extravilanul localităţii Slobozia, obţinut prin donaţie în anul 2010 şi, alături de soţia sa, un teren intravilan de peste 4.200 de metri pătraţi în Voluntari, aferent unei case de locuit de 283 de metri pătraţi, ambele cumpărate în 2007. Premierul nominalizat mai are, la Iaşi, un apartament de 42 de metri pătraţi achiziţionat în 1996.
Nu are maşină, însă deţine în conturi 14.000 de euro şi aproape 28.000 de lei. Are însă şi două credite, ambele contractate în 2006 - unul în lei, scadent în 2021, în valoare de 54.482 de lei, şi celălalt, scadent în 2031, în valoare de 84.500 de euro.
Potrivit declaraţiei de avere, Ungureanu a încasat de la SIE în 2010 un salariu de 66.147 de lei, iar de la Universitatea Bucureşti 28.574 de lei. Soţia sa a încasat la rândul său venituri salariale de aproximativ 45.000 de lei de la Institutul Clinic Fundeni, dar şi aproape 356.000 de lei din servicii de consultanţă medicală pentru OMV AG Viena. Mihai Răzvan Ungureanu a mai încasat aproape 2.000 de lei de la Adevărul Holding.
( 6 feb 2012, 22:26:07