Guvernul îi va obliga pe furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului să reţină datele de identificare ale utilizatorilor de servicii PrePay, după ce o iniţiativă legislativă elaborată pe această temă de mai mulţi deputaţi PDL a fost respinsă în toamnă de către Parlament.
La mijlocul anului 2011, conform autorităţii de reglementare în telecom (ANCOM), numărul total de cartele preplătite active era de 14,28 milioane, reprezentând aproximativ 52% din totalul cartelelor de telefonie mobilă (abonamente şi cartele preplătite).
Proiectul de lege privind colectarea datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de tip PrePay a fost deja inclus în programul legislativ al Executivului pentru acest an, având ca termen limită de aprobare în Guvern sfârşitul lunii august.
"Prin actul normativ se urmăreşte reglementarea la nivel național a obligaţiei furnizorilor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului de a reţine datele de identificare ale utilizatorilor serviciilor, indiferent de tipul serviciului, abonament sau PrePay", se arată în documentul guvernamental.
Anul trecut, mai mulţi deputaţi PDL au iniţiat o propunere legislativă privind obligativitatea operatorilor de telefonie mobilă de a solicita şi colecta datele personale ale utilizatorilor serviciilor de tip PrePay, argumentată prin numărul mare de apeluri false către sistemul de urgenţă 112.
Potrivit proiectului, utilizatorul ar fi fost obligat să prezinte un act de identitate la achiziţionarea unei cartele PrePay pentru a fi înregistrat ca în cazul abonamentelor, iar furnizorul de servicii de telecomunicaţii să suspende numerele de telefon ale utilizatorilor care, în decurs de şase luni, nu au prezentat un act de identitate.
"Peste 90% din apelurile primite la numărul de urgenţă 112 au fost apeluri false. Asta doar în anul 2010. Mai bine de jumătate dintre acestea au fost efectuate de pe telefoane mobile care utilizau serviciile PrePay, astfel încât utilizatorii nu au putut fi identificaţi pentru a răspunde în faţa legii. O serie de infracţiuni privind criminalitatea organizată, traficul de persoane, de droguri de mare risc şi chiar vizând siguranţa naţională au fost puse la punct de infractori care foloseau serviciile PrePay, fiind astfel foarte greu de identificat, în lipsa unei baze de date privitoare la identitatea utilizatorilor unui astfel de serviciu", se arăta în expunerea de motive semnată de iniţiatori.
Proiectul a fost respins atât de Senat, cât şi de Camera Deputaţilor.