Bulgaria şi România sunt în urma altor state membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte dezvoltarea lor, situându-se la nivelul celorlalte ţări din Balcani, potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru o Societate Deschisă, relatează site-ul Novinite.com.
Cele mai noi state UE rămân la nivelul celorlalte ţări din Balcani în ceea ce priveşte starea economiei, calitatea vieţii, nivelul democraţiei şi starea guvernării, potrivit indexului întocmit de Institutul pentru o Societate Deschisă, care analizează apartenenţa Bulgariei la UE şi competitivitatea economiei bulgare.
Indexul compară Bulgaria cu celelalte state UE şi cu ţările care aspiră să adere la blocul comunitar, precum Croaţia, Islanda, Serbia, Muntenegru, Albania, Turcia, Macedonia şi Bosnia-Herţegovina.
În ceea ce priveşte cele patru criterii principale menţionate, Bulgaria se clasează pe locul al 28-lea, după Croaţia, dar înaintea României.
În total, 47 de criterii au fost folosite pentru realizarea comparaţiei între 35 de ţări europene, care au fost împărţite în şase grupuri, în baza nivelului de dezvoltare. Bulgaria face parte din grupul al cincilea, alături de Croaţia, Letonia, România şi Muntenegru, care sunt urmate de state candidate la UE: Serbia, Macedonia, Turcia, Albania şi Bosnia-Herţegovina.
Bulgaria înregistrează un index relativ ridicat de dezvoltare economică, însă calitatea vieţii este mai redusă decât standardele de trai din Serbia şi Muntenegru.