Grecia şi investitorii privaţi au anunţat că discută ultimele detalii ale reducerii datoriilor statului elen şi se aşteaptă ca în câteva zile să aibă gata un acord, esenţial pentru al doilea pachet de ajutor financiar, care să permită ţării să evite un faliment necontrolat.
După mai multe runde, negocierile se află în fază finală, însă pare puţin probabil ca o înţelegere preliminară să fie încheiată la timp pentru un summit al liderilor europeni programat luni.
Investitorii care deţin obligaţiuni elene au anunţat că cele două părţi finalizează un acord bazat pe o propunere a preşedintelui grupului miniştrilor de Finanţe din zona euro, Jean-Claude Juncker.
Afirmaţiile sugerează că cererea lui Juncker pentru o dobândă sub 4% la obligaţiunile cu maturitate mai lungă care vor fi oferite de statul elen la schimb cu obligaţiuni existente, în cadrul acordului de reducere a datoriilor cu 50%, a fost acceptată de creditori.
Dobânda a fost principala piedică în discuţii, după ce miniştrii din zona euro au respins cererea creditorilor privaţi pentru un cupon de minim 4%, peste nivelul de 3,5% vizat de Grecia şi statele europene care îi acordă ajutor financiar.
"Săptămâna următoare ne vom afla în poziţia de a finaliza acest schimb. Suntem la numai un pas de acordul final", a spus ministrul de Finanţe, Evangelos Venizelos, citând progrese semnificative la discuţii care au avut loc sâmbătă.
Ministrul a confirmat că cele două părţi lucrează exact pe baza recomandărilor făcute de miniştrii de Finanţe din zona euro.
Şeful Institutului de Finanţe Internaţionale, Charles Dallara, care negociază în numele băncilor şi companiilor de asigurări cu portofolii de obligaţiuni elene va părăsi duminică Atena, dar va rămâne în contact cu autorităţile elene.
Progresele din negocierile pentru reducerea datoriilor riscă să fie umbrite la Atena de discuţiile tot mai dificile cu creditorii instituţionali externi, ai căror inspectori se află în Grecia şi cer reforme nepopulare.
Împovărată de o datorie de 350 de miliarde de euro şi în pericol de a rămâne rapid fără bani, Grecia încearcă să-i mulţumească pe reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI, şi simultan încheie un acord pentru reducerea datoriilor. Comisia şi FMI au avertizat că ar putea bloca ajutorul financiar pentru statul elen, dacă nu sunt luate măsuri pentru a face economia Greciei mai eficientă.