Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a declarat, ieri, că i s-a imputat "cu o insistenţă de nimic justificată" întârzierea aderării la Schengen, el spunând că a activat diplomaţia pentru o poziţie favorabilă în acest domeniu, pe care speră ca Guvernul să o reuşească în luna martie.
"Singurul eşec care mi s-a imputat cu o insistenţă de nimic justificată este întârzierea aderării României la Schengen, domeniu care, vă reamintesc, este tutelat de Consiliul JAI, nu de Consiliul de Afaceri Externe sau Afaceri Generale. Deşi României i s-a reproşat corupţia din vămi şi din justiţie - pe care o deplâng eu însumi - am activat diplomaţia română pentru a prezenta cazul în mod obiectiv şi pentru a determina o poziţie favorabilă aderării în două etape, ceea ce sper ca Guvernul să reuşească în martie anul acesta", a spus Baconschi.
El a spus că prin ofensiva diplomatică dusă a reuşit să schimbe poziţiile critice ale Franţei, Germaniei şi Finlandei.
Totodată, Baconschi a mai spus că lasă MAE cu "ambiţii noi" dar şi cu "un bilanţ de succes".
El a mai spus că a moştenit, la preluarea mandatului, "o relaţie foarte tensionată cu Italia". "Azi, Italia a liberalizat piaţa muncii, a recunoscut oficial Biserica Ortodoxă Română în Italia", a spus Baconschi.
Totodată, el a mai spus că a contribuit "la scoaterea Germaniei din rezerva tradiţională faţă de România", dar şi că a "readus relaţiile cu Franţa în matca lor firească".
"Las o relaţie bilaterală (cu Franţa, n.red.) o relaţie bilaterală senină, de autentică fraternitate", a mai spus Baconschi. De asemenea, el a mai spus că resimte "o satisfacţie personală majoră" pentru finalizarea Parteneriatului strategic cu Turcia.
De asemenea, Teodor Baconschi a mai spus că a reuşit în mandatul său să ajungă "la situaţia fără precedent de a normaliza relaţia cu Ucraina". "Las o moştenire exigentă", a mai spus Baconschi, menţionând că MAE pregăteşte o vizită a preşedintelui Băsescu la Kiev în prima parte a anului pentru deschiderea unui nou ICR.