Ministerul Administraţiei şi Internelor a instituit Codul Albastru, ceea ce înseamnă un nivel moderat de alertă, asigurarea pazei la instituţiile publice, menţinerea la serviciu a unui sfert din personal, dar nu şi sporirea efectivelor, a declarat ieri, purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) a precizat că, pe o scară de la unu la patru, Codul Albastru este la nivelul doi.
"Este nivelul moderat de alertare, care reprezintă măsura preventivă venită să asigure capacitatea de reacţie în cazul în care comandatul de dispozitiv dispune intervenţia dacă situaţia o impune", a spus Marius Militaru.
El a mai precizat că acest nivel de alertare a fost instituit de luni, dar Codul Albastru nu înseamnă sporirea efectivelor, ci că o pătrime din personal trebuie să se afle la serviciu.
În cazul instituirii Codului Albastru trebuie luate mai multe măsuri: instituirea serviciului de permanenţă, măsuri de pază şi protecţie la sediul instituţiilor publice, reevaluarea măsurilor de protecţie în situaţie de urgenţă.
Militaru a mai declarat că de săptămâna trecută, de când au început protestele, gradul de alertare nu a fost mai ridicat decât cel pe care îl presupune Codul Albastru.
Purtătorul de cuvânt al MAI a explicat că modificarea codurilor de alertă se aplică gradual, în funcţie de rezultatele reevaluărilor riscurilor, a analizei informaţiilor, dar şi în funcţie de numărul de persoane care protestează.
"Este firesc ca opinia publică să fie revoltată după actele de vandalism şi aceste măsuri au rolul de a preveni. Este o măsură care se instituie de fiecare dată când avem de-a face cu adunări publice de o anumită intensitate. Facem apel la cetăţeni să-şi exercite dreptul constituţional de a protesta într-un mod paşnic", a mai declarat purtătorul de cuvânt al MAI.
Acţiuni de protest au loc ieri, pentru a cincea zi consecutiv, atât în Capitală, unde în Piaţa Universităţii au venit peste 600 de oameni, cât şi în mai multe oraşe din ţară
Proteste în 45 de localităţi din ţară
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea, a declarat, ieri seară, pentru MEDIAFAX, că potrivit situaţiei înregistrate până la ora 19.00, protestele erau în desfăşurare în 28 de localităţi din ţară, în alte 17 manifestaţiile fiind încheiate.
Astfel, manifestaţiile sunt în desfăşurare la Ploieşti - cu 150 de participanţi, Arad - 150 de participanţi, Oradea - 150, Botoşani - 150, Dorohoi - 30, Călăraşi - 30, Reşiţa - 200, Cluj - 150, Constanţa - 250, Craiova - 25, Galaţi - 60, Deva - 200, Uricani - 100, Orăştie - 45, Petroşani - 50, Sighetu Marmaţiei - 20, Baia Mare - 200, Drobeta-Turnu Severin - 200, Târgu Mureş - 200, Piatra Neamţ - 200, Slatina - 30, Sibiu - 500, Mediaş - 100, Fălticeni - 15, Timişoara - 300 şi Vaslui - 80, a precizat Florin Hulea.
Mitingurile s-au încheiat la Alba-Iulia, unde au participat 150 de protestatari, cel autorizat de la Prefectura din Oradea, în Flămânzi - unde au fost 15 participanţi, la Braşov, la Prefectură - unde au fost 300 de participanţi, la Codlea - 15 participanţi, în Caransebeş - 90 de participanţi, în Anina - 40 de participanţi, Giurgiu - 250 de participanţi, Hunedoara - 400, Brad - 100, Slobozia - 110, Orşova - 35, Sighişoara - 50, Roman - 10, Lugoj - 100 şi Focşani - 700 de participanţi.
Protestele au fost declanşate în ţară săptămâna trecută, după demisia lui Raed Arafat, în semn de susţinere a fondatorului SMURD.
Protestele au continuat şi ieri, în ciuda deciziei fondatorului SMURD Raed Arafat de a reveni în funcţia de subsecretar de stat la Ministerul Sănătăţii.
Şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise, a declarat, ieri, că în urmă cu o zi au fost proteste în 52 de localităţi, la care au participat aproximativ 13.000 de manifestanţi, 150 de persoane fiind ridicate de jandarmi.
La aceste manifestaţii, de la Jandarmerie au fost angrenaţi 3.793 de jandarmi, pentru a asigura ordinea publică.
"Au fost depistate şi conduse la unităţile de jandarmi sau de poliţie, pentru identificare şi pentru dispunerea de măsuri legale, peste 150 de persoane. În general, în ţară, protestele au fost paşnice, marea majoritate înţelegând să se manifeste în limitele legale", a spus Aurel Moise.