Peste 800 de victime ale traficului de persoane au beneficiat în 2011 de sprijinul centrelor regionale ale Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), la linia gratuită antitrafic fiind înregistrate 2.263 de apeluri privind consilierea psihologică şi antivictimală.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) remis, ieri, MEDIAFAX, din datele prezentate cu ocazia bilanţului activităţii desfăşurate în 2011 de ANITP, suportul acordat celor 807 victime ale traficului de persoane a constat în informarea şi consilierea lor, dar şi în escortarea lor la termenele de judecată.
"Pe parcursul anului 2011, centrele regionale ale ANITP s-au implicat în programul de coordonare a victimelor-martori în procesul penal, în funcţie de cazuistica de la nivel local, acompaniind victimele în diferite etape ale desfăşurării procedurilor judiciare", se arată în comunicatul MAI.
Potrivit documentului citat, centralele regionale ale ANITP au organizat 1.392 activităţi de prevenire, desfăşurate în cadrul a 1.223 de instituţii de învăţământ, având un număr total de beneficiari de aproximativ 140.000 de elevi, studenţi şi profesori.
"În anul 2011 au fost implementate 29 de campanii naţionale, locale şi regionale şi 4 planuri de măsuri pentru prevenirea traficului de persoane, toate acestea vizând atât identificarea principalelor cauze ale traficului de persoane, cît şi principalele vulnerabilităţi asociate acestui fenomen", se mai arată în comunicatul MAI de la bilanţul ANITP pe anul 2011.
Conform datelor bilanţului, în 2011 au fost implementate 29 de campanii naţionale, locale şi regionale şi 4 planuri de măsuri pentru prevenirea traficului de persoane.
Campaniile naţionale de prevenire ale ANITP şi-au concentrat mesajele pe riscurile traficului în vederea exploatării sexuale, exploatării prin muncă şi obligarea la cerşetorie.