Cinci dintre 31 de poliţişti de la secţiile 1 şi 3 din Bucureşti, acuzaţi de luare de mită, complicitate la prostituţie şi la proxenetism, lipsire de libertate şi tortură, au fost reţinuţi pentru 24 de ore.
Cei cinci poliţişti vor fi prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă.
Audierile continuă la sediul Direcţiei Generale Anticorupţie.
Poliţiştii de la secţiile 1 şi 3 luau mită individual sau împreună cu unul sau doi colegi, de la şoferi contravenienţi, proxeneţi şi prostituate, iar în unele situaţii, la sfârşitul turei împărţeau banii obţinuţi, sumele fiind cuprinse între 50 şi 600 de lei.
Potrivit unui comunicat al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) remis, ieri, MEDIAFAX, unii dintre cei 31 de poliţişti surprindeau femei care practicau prostituţia şi le percepeau taxe de protecţie, pentru a nu constata faptele şi pentru a nu le sancţiona.
Agenţii de poliţie se deplasau periodic în zonele din raza lor de competenţă teritorială unde se desfăşurau activităţi de prostituţie şi proxenetism. Din actele dosarului rezultă indubitabil că unii dintre ei le cunoşteau pe aceste persoane (în special pe proxeneţi) şi erau în relaţii cu ei de mult timp", se arată în comunicatul DGA.
Poliţiştii nu acţionau ca grupare, ci individual, pe tură
"Persoanele în cauză nu acţionau ca o grupare, ci individual, pe tură, împreună cu unul sau doi colegi. O parte din cei în cauză îi cunoşteau pe proxeneţii şi pe prostituatele din circumscripţia secţiei de poliţie şi primeau bani de la aceştia pentru a nu întocmi actele constatatoare", a declarat procurorul de caz Bogdan Staicu.
Potrivit acestuia, unii dintre cei 31 de poliţişti au supus o femeie care practica prostituţia la violenţe fizice şi psihice, ţinând-o încătuşată "câteva minute" în secţia de poliţie. Femeia a fost ţinută o noapte întreagă în secţia de poliţie, fără să i se permită să beneficieze de prezenţa unui avocat, fiind eliberată după şase ore.
Bogdan Staicu a spus că un alt mod de operare a poliţiştilor era să identifice şi să selecteze anumite maşini, pe care le opreau, le aduceau la cunoştinţă şoferilor că au încălcat legea, apoi, prin expresii precum "acum mingea e la dumneavoastră" sau "mergeţi la maşină şi gândiţi-vă la situaţia dumneavoastră" îi determinau să le dea bani.
Poliţiştii selectau în trafic anumite autoturisme de lux, pe care le surprindeau în timp ce încălcau legea. "Astfel, fie le surprindeau direct în timp ce încalcă o normă legală, fie le verificau prin mijloacele din dotare şi dacă se constatau anumite deficienţe – de ex. ITP expirată – le urmăreau şi le opreau, apoi îl verificau şi pe conducătorul auto, fie, sub diferite pretexte sau motive, opreau direct astfel de autoturisme şi verificau atât autoturismele cât şi conducătorii auto", arată documentul citat.
Potrivit DGA, după primirea banilor sau la sfârşitul turei, în unele situaţii agenţii împărţeau între ei banii astfel obţinuţi, iar sumele erau cuprinse între 50 şi 600 de lei.
Infracţiunile au fost comise de poliţişti în intervalul octombrie-decembrie 2011
Peste 100 de astfel de infracţiuni au fost reţinute în sarcina celor 31 de poliţişti, acestea fiind comise, potrivit lui Staicu, în perioada octombrie - decembrie 2011.
Toţi cei 31 de poliţişti de la secţiile 1 şi 3 din Capitală acuzaţi de luare de mită, complicitate la prostituţie şi la proxenetism, lipsire de libertate şi tortură au fost aduşi la DGA, în urma percheziţiilor, alături de aceştia urmând să fie audiate mai multe persoane suspectate de dare de mită.
În acest caz au fost emise 82 de mandate de aducere şi au fost solicitate Tribunalului Bucureşti 30 de autorizaţii de percheziţie. Cercetările sunt efectuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.
Poliţia Română a fost sesizată cu privire la suspiciuni de corupţie în cazul poliţiştilor de la secţiile 1 şi 3 de către conducerea Poliţiei Capitalei, IGPR sesizând mai departe Direcţia Generală Anticorupţie, care a început ancheta, a declarat, ieri, pentru MEDIAFAX comisarul Christian Ciocan.
(11 ian 2012, 21:03:04