Reducerile de care a beneficiat InterAgro la preţul gazelor au fost solicitate de către foştii miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, şi aprobate de guvernele Tăriceanu şi Boc, a declarat agenţiei MEDIAFAX Ioan Niculae, proprietarul grupului.
"Aprobările nu sunt date de miniştrii Vosganian şi Videanu. Ei doar cereau aceste reduceri, iar aprobările erau date de Guvern", a spus Niculae.
Potrivit unor surse judiciare citate de MEDIAFAX, deşi ştia ce datorii avea către Romgaz, prin interpuşi, Niculae, a obţinut decizii ale ministrului Economiei, "prin care interesul său financiar era apărat în dauna bugetului public".
Ioan Niculae a stabilit relaţii la nivel de minister şi Romgaz, deşi societatea pe care o reprezenta nu îndeplinea cerinţele pentru a beneficia între anii 2008-2010 de facilităţi, nici măcar în cuantum de 17 dolari/1.000 metri cubi, aşa cum beneficiase între 2005-2007, au declarat sursele.
"Reducerile erau de 17 sau 30 de dolari pe mia de metri cubi. Dacă erai consumator întreruptibil puteai beneficia de reducerea maximă, de 30 de dolari pe mia de metri cubi. Practic, însă, reducerile pe care le-am primit au fost de 20 de dolari pentru că furnizarea gazului a fost întreruptă pe o perioadă lungă pe timp de iarnă. La rândul nostru, am acordat reduceri de până la 30% la vânzarea îngrăşămintelor", a spus Niculae.
El a adăugat că preţul gazului era de 170 de dolari pe mia de metri cubi.
Unii mari consumatori de gaze, precum combinatele chimice şi producătorii de energie, au posibilitatea de a opta pentru statul de consumatori întreruptibili, avantajul fiind obţinerea unui preţ mai mic de achiziţie a gazelor naturale.
În schimb, consumatorii întreruptibili pot fi deconectaţi de la alimentarea cu gaze dacă se înregistrează dificultăţi în livrările către consumatorii captivi (populaţie şi instituţii), aceştia având prioritate.
Surse judiciare au mai spus că pentru a accesa facilităţile oferite de Ministerul Economiei şi Romgaz, obţinute în urma influenţelor exercitate de Niculae, acesta a creat formal grupul de firme InterAgro şi s-a autointitulat preşedinte al acestui grup. Ion Niculae susţinea că grupul este format din şase combinate chimice, respectiv Amurco Bacău, Viromet Victoria, Nitroporos Făgăraş, Ga Pro Chemicals Săvineşti, Donau Chem Turnu Măgurele, Amonil Slobozia.
"La patru dintre cele şase combinate InterAgro este proprietar. Nu suntem acţionari la combinatele de la Slobozia şi Săvineşti. Eu n-am afirmat niciodată că sunt proprietar la toate, dar am contracte de procesare cu toate. E ca şi cum aş fi închiriat instalaţiile de la ele. Noi n-am vândut gaze către ele, ci doar le-am procesat la acele combinate", a spus Niculae.
Tot sursele juciciare au afirmat că Ioan Niculae a obţinut reducerile comerciale prin justificarea formală că este un mare consumator industrial, care produce îngrăşăminte chimice şi are peste 6.000 de angajaţi pe care va trebui să-i disponibilizeze dacă statul nu îi acordă sprijin.
Din producţia de îngrăşăminte chimice obţinută, cea mai mare parte însă a exportat-o.
"Am exportat, dar nu mai ştiu cât, undeva la 50-70% din producţie. Nu erau bani pe intern şi era normal să exportăm. Îngrăşămintele au fost exportate, la preţul pieţei internaţionale, după ce le-am produs aici şi am plătit taxe către stat, am plătit angajaţii", a spus omul de afaceri.
Ioan Niculae a venit ieri la DIICOT pentru a fi audiat în dosarul privind subminarea economiei naţionale, în care sunt cercetaţi 40 de foşti şi actuali şefi din Romgaz, Ministerul Economiei şi ANRE, care l-ar fi ajutat pe patronul InterAgro să obţină mari cantităţi de gaze la preţ subevaluat.
Omul de afaceri Ioan Niculae a venit la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) însoţit de avocaţi.
"Asistăm la subminarea economiei naţionale, o mică părticică din ea, la un agent economic. Dar nu noi am făcut-o, ei o fac cu noi. Nu am văzut acuzaţiile", a spus Ioan Niculae la intrarea în sediul DIICOT.
Patruzeci de persoane cu funcţii de conducere din Romgaz, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi ANRE sunt cercetate penal pentru complot şi subminarea economiei naţionale, a informat, în 4 ianuarie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.