Primăriile vor verifica până la sfârşitul lunii ianuarie dacă persoanele care încasează venit minim garantat, alocaţia de susţinere a familiei sau indemnizaţia de creştere a copilului şi-au plătit taxele locale, în caz contrar aceste drepturi sociale urmând să fie suspendate din februarie, pe 5 luni.
În situația în care însă, după acest termen, nu a fost îndeplinită obligația de plată, dreptul la ajutorul social încetează prin dispoziția primarului ori, după caz, prin decizie a directorului executiv al agenției teritoriale.
Procedura a fost reglementată de Guvern prin ordonanţă de urgenţă intrată în vigoare la începutul acestui an.
Actul normativ stabileşte că, începând cu anul 2012, pentru menținerea dreptului la ajutorul social, familiile beneficiare au obligația să își achite obligațiile legale față de bugetul local pentru bunurile pe care le dețin în proprietate.
Verificările, efectuate în ianuarie pentru anul precedent
Îndeplinirea acestei obligaţii va fi verificată anual, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, pentru obligațiile de plată către bugetul local aferente anului anterior. În situația în care, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, primarul constată că nu a fost efectuată plata, acesta suspendă, prin dispoziție, dreptul la ajutorul social pe o perioadă de cinci luni, începând cu drepturile aferente lunii februarie.
"Pentru verificarea îndeplinirii obligației, agențiile pentru plăți și inspecție socială județene, respectiv a municipiului București transmit primăriilor, până la data de 15 ianuarie a fiecărui an, tabelul centralizator cuprinzând beneficiarii drepturilor. Pe baza tabelului centralizator, primarii verifică dacă beneficiarii au achitat pentru anul anterior obligațiile de plată către bugetul local și întocmesc situația centralizatoare cu persoanele care nu au respectat această condiție, pe care o transmit agențiilor teritoriale până la data de 31 ianuarie a fiecărui an", se arată în ordonanţă.
Achitarea dărilor în termen de cinci luni permite reluarea plăţii ajutorului
Achitarea obligațiilor legale față de bugetul local în această perioadă de cinci luni atrage reluarea, prin dispoziția primarului, a dreptului la ajutorul social, începând cu luna următoare celei în care s-a achitat obligația, inclusiv pentru drepturile cuvenite în perioada suspendării.
În situația în care însă, după acest termen, nu a fost îndeplinită obligația de plată, dreptul la ajutorul social încetează prin dispoziția primarului.
Guvernul arată că soluția de suspendare pentru o perioadă de cinci luni a acordării beneficiului de asistență socială a fost preferată "pentru a nu se proceda direct la încetarea acordării dreptului respectiv".
"Obligația legală de achitare a taxelor și impozitelor locale este necesar a fi îndeplinită de fiecare cetățean, indiferent de situația socio-economică a acestuia. Neachitarea acestor taxe și impozite locale poate conduce la pierderea bunului deținut, în special referindu-ne la locuințe. Pierderea locuinței ar conduce la agravarea problemelor sociale și implicit la un efort mai mare din partea statului de a combate sărăcia și marginalizarea socială. În plus, această constrângere conduce la responsabilizarea beneficiarului măsurii de asistență socială și utilizarea sumelor acordate cu titlu de beneficii de asistență socială, direcționat, în scopul menținerii locuinței", este opinia Guvernului.
Prin această măsură doreşte să se evite crearea unor dezechilibre la nivelul bugetelor locale
Executivul arată totodată că, prin preluarea plății de către Ministerul Muncii a acestor drepturi, autoritățile locale nu mai aveau au pârghiile legale necesare pentru colectarea impozitelor și taxelor locale și asigurarea de venituri cu care ar fi putut dezvolta, la nivel comunitar, măsuri de îmbunătățire a vieții cetățenilor.
"Perioada de cinci luni este dimensionată pentru a permite beneficiarului să își achite obligațiile față de bugetele locale. Dacă aceste obligații sunt îndeplinite, drepturile aferente perioadei de suspendare vor fi acordate beneficiarilor, în cuantumul stabilit prin dispoziție a primarului sau, după caz, prin decizie a directorului executiv al agenției pentru plăți și inspecție socială", mai arată Guvernul.
Potrivit Cabinetului, aceste reglementări au fost incluse la propunerea autorităților administrației publice locale, ca măsură prin care să se evite crearea unor dezechilibre la nivelul bugetelor locale, datorate neplăţii de către cetăţeni a obligaţiilor faţă de aceste bugete, mai ales în condiţiile în care aceste persoane beneficiază de diferite forme de sprijin sub forma beneficiilor sociale.
( 7 ian 2012, 11:06:33
Munca nu ne place ! invocăm că NU E !
O fi puturoasă ( Naţia ) sau .. doar proastă ?
Pe “undeva”îi înţeleg p-ăia ce ne-“arată” *U*E
Ne plac pedanteriile,stereotipiile .. cu miile
Ne place carnea pe grătar şi râul de bere
Pentru-a ne tuna maşina ne golim visteriile
Dar să investim în calitatea muncii ?! NU(cu plăcere) !
Ajungem să bem un pahar cu apă după o foame copioasă
Şi nici chiar atunci nu ne gândim la muncă (brr,ce vorbă! )
Ajungem (tot mai des ) să n-avem mâncare pe masă
Să-ţi ia banca maşina sau să-ţi “pierzi” a ta colibă
Dar .. decât să munceşti mai bine-ţi vinzi din garderobă