Noul Cod de procedura civilă intră în vigoare la 1 iunie, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
"În 2012 vom pune în aplicare noul Cod de procedură civilă, cu termen în iunie", a spus ministrul Justiţiei.
Predoiu a adăugat că noul Cod este unul dintre obiectivele strategice ale Ministerului Justiţiei, celălalt referindu-se la obţinerea unui raport bun în vara anului 2012 în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
El a spus ca va iniţia un grup de lucru pentru modificarea legilor justiţiei, pentru a le pune în acord cu experienţa acumulată de la reforma din 2004.
Predoiu a susţinut că a înaintat Guvernului proiectul de modificare a legii notarilor publici care întăreşte răspunderea disciplinară a acestora şi că se lucrează la un proiect de lege privind consilierii juridici.
Totodată, în 2012, se are în vedere ameliorarea condiţiilor de detenţie pentru minori şi îmbunătăţirea inserţiei sociale. "Elaborarea unui concept de parteneriat public - privat pentru construirea şi administrarea unor penitenciare pilot în sistem privat este un obiectiv fixat de minister încă din 2009 şi rămas în urmă şi de aceea trebuie să recuperăm în anul 2012", a mai spus ministrul Justiţiei.
În domeniul elaborării legislative Ministerul Justiţiei va continua să sprijine mediul de afaceri şi va păstra un dialog permanent cu acesta, a adăugat Predoiu.
Raportul CE din iulie 2011 remarca faptul că România a făcut demersuri pentru îmbunătăţirea procedurilor judiciare şi că autorităţile române au întreprins demersuri pentru a eficientiza procedurile judiciare şi a continuat pregătirile pentru intrarea în vigoare a patru Coduri noi.
Pentru creşterea ritmului reformei judiciare în următoarea perioadă, CE spunea că România ar trebui să adopte un plan de implementare a Codului civil şi pentru celelalte trei noi coduri (Cod penal, Cod de procedură civilă şi de procedură penală-n.r.) care urmează a fi introduse în 2012 şi să creeze un cadru de cooperare împreună cu magistraţii şi cu societatea civilă pentru a facilita ajustările structurale necesare ale sistemului judiciar.
Comisia susţinea că este important să se evite practicile divergente şi că o bună pregătire a magistraţilor va fi esenţială pentru o implementare omogenă a Codurilor.