Peste 4,5 milioane de pensionari primesc tichetele de călătorie cu reducere de 50 la sută până cel târziu în februarie, odată cu plata pensiilor, a anunţat, ieri, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).
Potrivit Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, toţi cei aproximativ 4.537.000 de pensionari aflaţi în evidenţa Casei Naţionale de Pensii Publice precum şi cei aflaţi în evidenţa Caselor Sectoriale de Pensii vor primi, ca şi în anii precedenţi, tichetele de călătorie, cu 50 la sută reducere din costul acestora.
Fiecare pensionar trebuia să primească în 2011 un card, o legitimaţie de transport personalizată cu numele şi codul numeric personal.
Guvernul a decis, în 22 decembrie 2011, prelungirea cu un an, până la sfârşitul lunii decembrie 2012, a termenului în care pensionarii şi veteranii de război trebuie să intre în posesia unor legitimaţii de transport de tip card cu cip de memorie pentru a beneficia de facilităţi la călătoriile rutiere judeţene şi interjudeţene.
"În aceste condiţii, a fost nevoie de noi demersuri pentru emiterea documentelor de călătorie şi asigurarea transmiterii acestora ca şi până în anii precedenţi, respectiv taloane de călătorii, tipărite de Casa Naţională de Pensii Publice şi distribuite odată cu drepturile de pensie. Întrucât OUG nr.120/2011 a fost publicată pe data de 28 decembrie 2011, iar procedura de actualizare a bazelor de date, de procurare a hârtiei speciale şi de tipărire a documentelor de călătorie este complexă, pensionarii vor primi aceste documente cel mai târziu în februarie, odată cu plata drepturilor aferente acestei luni", precizează MMFPS într-un comunicat de presă remis, ieri, agenţiei MEDIAFAX.
La începutul anului trecut, Guvernul stabilise că pensionarii şi veteranii de război vor primi legitimaţii de transport de tip card cu cip de memorie pentru călătoriile rutiere judeţene şi interjudeţene, iar firmele de transport vor fi obligate să echipeze vehiculele cu cititoare de carduri.
Totodată, potrivit deciziei Guvernului, firmele de transport vor trebui să îşi doteze vehiculele cu aparate de marcat electronice, iar cititoarele de carduri trebuie să aibă posibilitatea de a transmite datele online.
Cardurile vor fi nominale, cu valabilitate de un an şi vor stoca în memorie numărul de călătorii la care are dreptul fiecare beneficiar, numărul de călătorii efectuate şi contravaloarea acestora. Cardul va fi reînnoit anual, cu condiţia predării către emitent a celui deţinut.
Beneficiarii cardurilor sunt pensionarii, veteranii de război şi văduvele de război care au dreptul la şase călătorii simple pe an cu o reducere de 50%. Cardurile vor fi folosite atât la urcarea, cât şi la coborârea din vehicul, iar şoferii vor avea dreptul şi obligaţia de a verifica dacă utilizatorul cardului este şi beneficiarul acestuia. Utilizarea cardurilor de către alte persoane decât beneficiarii va fi sancţionată cu amendă de la 500 la 1.000 de lei.
Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) acuza Ministerul Transporturilor că prin ordonanţa care obligă operatorii să-şi doteze vehiculele cu cititoare de carduri favorizează o companie care vinde astfel de sisteme şi estima un cost pentru această tehnologie de peste 100 milioane de euro.
( 4 ian 2012, 21:47:00