Discuţiile dintre poliţişti şi şoferii opriţi în trafic pentru încălcarea regulilor de circulaţie vor fi înregistrate audio-video şi vor fi folosite ca probe în cazul în care contravenţiile sunt contestate în instanţă, sistemele fiind montate pe zece maşini ale Poliţiei Rutiere aflate pe A1 şi DN7.
Şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă, a declarat joi că sistemele audio-video care, pe lângă depistarea abaterilor şoferilor, vor înregistra şi discuţia dintre aceştia şi poliţişti au fost montate pe zece maşini.
"În momentul în care un şofer contravenient este oprit i se va comunica faptul că abaterea a fost înregistrată, iar discuţia între contravenient şi poliţist este înregistrată audio. Sistemul a fost conceput ca, la momentul la care poliţistul pune în funcţiune sistemele luminoase şi acustice, automat camera să intre în funcţiune şi să rămână în funcţiune pe tot cursul constatării abaterii, întocmirii documentaţiei şi înmânării documentelor legale către contravenient. Toată discuţia dintre poliţist şi contravenient este memorată într-un card, care ulterior se descarcă într-un calculator al Poliţiei Rutiere. Practic, este o extensie de microfon care, ca rază de acţiune, înregistrează până la 300 de metri", a precizat comisarul şef Lucian Diniţă.
El a mai spus că proiectul vizează montarea acestor sisteme pe toate autospecialele Poliţiei, până în prezent fiind instalate zece camere pe maşinile Poliţiei Rutiere.
Potrivit unor surse oficiale, un astfel de sistem audio-video costă 4.000 de euro.
"Acest proiect vizează în primul rând constatarea abaterilor şi eliminarea situaţiilor când contravenienţii contestă astfel de abateri în instanţă, şi, sigur, la momentul respectiv se pune problema dacă acea abatere a existat sau nu a existat", a mai declarat şeful Poliţiei Rutiere.
Comisarul şef Lucian Diniţă a adăugat că aceste sisteme au fost montate pe zece autospeciale ale Poliţiei Rutiere care se află pe autostrada A1, dar şi în judeţele care sunt tranzitate de DN7.
"Drumul Naţional 7 are o lungime de aproximativ 655 de kilometri şi tranzitează 12 judeţe. Pe acest drum naţional am avut cele mai multe probleme de evenimente rutiere cât şi de contestarea abaterilor, în special cele ce vizează depăşiri, nerespectarea regimului legal de viteză şi neacordarea de prioritate", a explicat Lucian Diniţă.
Sandu Buglea, country manager la Safety Camera Systems, firma importatoare a sistemelor audio-video, a explicat că acestea pot înregistra atât în interiorul cât şi în exteriorul autovehiculului.
"Este vorba despre un sistem compact inclus în oglinda retrovizoare, care monitorizează video în autovehicul şi în afara acestuia şi care are patru canale audio pentru înregistrarea ambianţei. Marele avantaj al sistemului este că dă posibilitatea poliţiştilor să aducă probele în instanţă", a declarat Sandu Buglea.
Potrivit lui Buglea, autospeciale ale Poliţiei Putiere care au montate astfel de sisteme audio-video se află în judeţele Arad, Hunedoara, Sibiu, Argeş, Dolj şi Vâlcea, dar şi în Bucureşti, pe autostrada A1 Bucureşti - Piteşti.