Bugetul general consolidat a înregistrat la finele lunii noiembrie un deficit de 16,9 miliarde lei, reprezentând 2,98% din PIB, cu 0,5 puncte procentuale mai mult decât în octombrie, a anunţat marţi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Gheorghe Gherghina.
Ţinta de deficit bugetar pentru acest an este de 4,4% din PIB în bază cash, ceea ce înseamnă că în ultima lună din an statul va avea un spaţiu de cheltuieli excedentare comparativ cu veniturile încasate de 1,4% din PIB, adică echivalentul a peste 7,5 miliarde lei.
Gherghina a arătat că statul a încercat în acest an să limiteze cheltuielile de funcţionare, iar numărul de persoane angajate în sistemul bugetar a scăzut până la 1.202.324 de salariaţi.
Oficialul MFP a arătat că în 2004 cheltuielile cu personalul reprezentau 7% din PIB, iar cheltuielile cu asistenţă socială se cifrau la 9,1% din PIB, pentru ca în 2009 acestea să-şi crească extrem de mult ponderea, la 9,4% din PIB în cazul salariilor şi la 12,8% din PIB în cazul asistenţei sociale.
"Abia la finele lui 2012 cheltuielile cu asistenţa social vor scădea la 11,7% din PIB. Va trebui să continue şi în anii viitori reforma, dacă vrem să ajungem într-o situaţie de normalitate (...) Dacă vrem să rămânem cu această fiscalitate, cu venituri bugetare de 33,7% din PIB şi să facem autostrăzi şi alte investiţii, trebuie să reducem în continuare cheltuielile de funcţionare a statului", a mai spus Gerghina.
Surse oficiale au declarat miercurea trecută pentru MEDIAFAX că autorităţile publice locale, în special primarii PDL, au primit informaţii că deficitul bugetar se situează la sfârşitul lunii noiembrie la aproape 3% din PIB şi exercită presiuni asupra Ministerului Finanţelor pentru a primi mai mulţi bani pe final de an.
Potrivit acestora, problema acestor cereri a fost prezentată de ministru premierului Emil Boc.
Boc a cerut în şedinţa de Guvern conducerii Ministerului Finanţelor să nu accepte sub nici o formă depăşirea plafonului de deficit bugetar de 4,4% din PIB stabilit pentru acest an, oricât de mari ar fi "nevoile unora sau ale altora".
(28 dec 2011, 11:14:58
Banii sunt sângele economiei , dar nu mai circulă
A murit până şi visul afaceristului “orgasmic”
Acum “rulăm” banii .. de după virgulă
Simţiţi sfârşitul comerţului cu iluzii ?
Făceam totul AZI cu banii pe care-i câştigam MÂINE
Dar acum că economia-i scoasă din perfuzii
“MÂINE” .. NU BANI DE RATE , N-O SĂ AI NICI DE PÂINE !
Crizele devalorizează banii ( şi omul )
Investiţiile de azi ? : aur , mâncare , arme ( se pare )
Vorba băsistă “alină” fals , simţi limfoblastomul ?
Dacă nu-l “simţi” eşti în ultima fază ( n-ai scăpare )