Centrele de colectare a materialelor feroase şi neferoase vor putea cumpăra doar de la persoanele fizice autorizate şi firme, pentru a descuraja furturile de cabluri, care în cazul operatorilor telecom au provocat prejudicii cu 7,5 milioane de euro şi au afectat 250.000 de abonaţi.
"Vrem să promovăm un act normativ, fie proiect de lege, fie ordonanţă de urgenţă, prin care orice vânzare-cumpărare de materiale feroase şi neferoase să aibă la bază o factură fiscală. Printr-o astfel de obligaţie, vrem să descurajăm furturile de materiale refolosibile, care în ultimul an au afectat activitatea operatorilor şi le-au generat pierderi", a declarat miercuri pentru MEDIAFAX secretarul de stat în Ministerul Comunicaţiilor Marius Fecioru.
În cursul acestui an, potrivit datelor ministerului, în urma furturilor au fost afectaţi aproximativ 250.000 de abonaţi de întreruperea serviciilor, iar prejudiciul companiilor s-a ridicat la 7,5 milioane de euro.
"Dintre companiile telecom, foarte grav afectate de aceste furturi sunt cele care utilizează vechea tehnologie pe cabluri de cupru, dar nu au fost ocoliţi nici operatorii care folosesc fibră optică", se arată într-un comunicat al Ministerului Comunicaţiilor remis miercuri agenţiei MEDIAFAX.
Fecioru a mai spus că, potrivit OUG 16/2001 privind gestionarea deşeurilor industriale reciclabile, centrele de colectare erau obligate să emită documente pentru orice achiziţie de materiale feroase şi neferoase, dar în acest an actul normativ a fost abrogat prin Legea 211/2011 privind regimul deşeurilor.
"Prin OUG 16/2001 s-a reuşit reducerea furturilor de materiale cu până la 80% în anumite zone ale ţării, cum ar fi Constanţa, Mureş şi Hunedoara", a afirmat Fecioru.
El a arătat că nu numai operatorii din telecom sunt grav afectaţi de furturile de materiale refolosibile, ci şi companiile feroviare şi energetice.
"În acelaşi timp, companiile care se confruntă cu această situaţie ar trebui să îşi asigure paza şi sistemele de alarmare pentru elementele de infrastructură, lucru diminuat în ultima perioadă din cauza reducerii bugetelor pe perioada de criză economică", a mai spus secretarul de stat.
Potrivit datelor autorităţii de reglementare în telecom (ANCOM), numărul de linii de acces de telefonie fixă a crescut cu 4,1% în primele şase luni ale acestui an, ajungând la 4,89 milioane.