Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au dat amenzi de aproape un milion de lei agenţilor economici care comercializau jucării periculoase pentru copii.
Perioada din apropierea sărbătorilor de iarnă este cunoscută ca una de vârf în achiziţionarea jucăriilor. Pentru a înlătura riscul comercializării jucăriilor care nu sunt conforme cu cerinţele de securitate, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a verificat, în perioada 14-25 noiembrie, respectarea prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, vândute atât direct cât şi online, a declarat marţi preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.
Comisarii ANPC au verificat 667 de operatori economici, dintre care 651 cu vânzare directă şi 16 cu vânzare online, la 520 dintre aceştia, reprezentând 77,96 la sută, fiind găsite nereguli.
Pentru neregulile constatate, ANPC a dat 603 sancţiuni, dintre care 265 de avertismente şi 338 de amenzi în valoare totală de 927.400 de lei.
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au dispus 329 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru jucării în valoare de 201.192 de lei. Totodată, au fost dispuse 47 de măsuri de oprire definitivă de la vânzarea directă pentru jucării în valoare de 42.504 lei şi şapte măsuri de remediere la vânzarea online, respectiv corectare sau completare a informaţiilor conţinute de site-urile de publicitate la care s-au depistat abateri.
Astfel, ANPC a verificat la cei 651 de operatori economici controlaţi jucării în valoare de 4.386.492 de lei. Comisarii au găsit nereguli la 513 operatori economici, reprezentând 78,8 la sută, valoarea totală a jucariilor găsite cu nereguli fiind de 297.102 de lei, potrivit ANPC.
Pentru abaterile constatate au fost date 597 de sancţiuni, dintre care 262 de avertismente şi 335 de amenzi în valoare totală de 918.400 de lei. Comisarii au dispus 329 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerinţelor de marcare sau etichetare, pentru jucării în valoare de 201.192 de lei şi 47 de măsuri de oprire definitivă, pentru nerespectarea cerinţelor speciale de siguranţă, pentru jucării în valoare de 42.504 lei.
La controale au fost găsite nereguli în cazul cerinţelor generale de siguranţă - lipsa avertismentelor generale de vârstă, a indicaţiilor privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării, precum şi a instrucţiunilor de utilizare sau lipsa traducerii în limba română a acestora - cât şi a cerinţelor speciale de siguranţă, la 172 de operatori economici, reprezentând 26,42 la sută din totalul operatorilor controlaţi.
Totodată, la şapte din cele 16 site-uri de prezentare şi publicitate verificate au fost găsite nereguli, în cazul acestora fiind date şase sancţiuni, dintre care trei avertismente şi trei amenzi în valoarea totală de 9.000 de lei.
Cerbulescu îi sfătuieşte pe părinţi să cumpere jucării numai din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează factură, bon fiscal, chitanţă fiscală, de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie, şi să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile acestuia. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată.