miercuri, 7 dec 2011 - Anul XVI, nr. 289 (4887)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Patronii primesc 300 de lei lunar pentru fiecare ucenic şi plătesc evaluarea la obţinerea atestării

Angajatorii primesc 300 de lei lunar pentru fiecare ucenic angajat pe o perioadă de maximum trei ani, pentru care trebuie să asigure pregătirea teoretică şi practică şi să plătească evaluarea la obţinerea atestatului în noua ocupaţie, potrivit unei hotărâri de Guvern.

Executivul a aprobat, ieri, Hotărârea pentru modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a Legii privind ucenicia la locul de muncă, angajatorii putând să primească 300 de lei lunar şi fiind obligaţi să suporte costurile de evaluare ale angajatului.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale arată, într-un comunicat de presă, că prin noua lege a uceniciei îşi propune să îi ajute să se angajeze pe tinerii şi muncitorii nevoiţi să îşi schimbe profesia.

Prin contractul de ucenicie, angajatul poate obţine un loc de muncă pe o perioadă cuprinsă între unu şi trei ani de zile. Perioada de probă pentru un ucenic nu poate fi mai mare de 30 de zile.

Angajatorul trebuie să-i asigure ucenicului o pregătire teoretică şi practică. La finalul colaborării, angajatorul este obligat să înscrie ucenicul la un Centru Autorizat de Evaluare şi Certificare a Competenţelor Profesionale, unde acesta primeşte un atestat. Toate costurile de evaluare vor fi suportate de angajator.

Acesta trebuie să organizeze evaluarea într-un centru autorizat cu cel puţin 45 de zile înainte de data încetării contractului. Ocupaţiile pentru care se poate organiza ucenicia la locul de muncă sunt cele cuprinse în Clasificarea Ocupaţiilor din România.

Noua legea a uceniciei simplifică procedurile pentru angajatori. În vechea legislaţie, angajatorii erau nevoiţi să aibă autorizaţii speciale ca să încheie astfel de contracte, iar maiştrii să fie atestaţi.

"În plus, prin simplificarea procedurilor, coordonatorul ucenicului nu trebuie să mai asigure masa şi cazarea acestuia. Trebuie să aibă, în schimb, o experienţă profesională de cel puţin cinci ani în ocupaţia pentru care se organizează programul de ucenicie. Pentru angajator, principalul avantaj rămâne faptul că primeşte o sumă egală cu 60 la sută din valoarea Indicatorului Social de Referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, prevăzut de Legea nr 76/2002. Astfel, pe durata contractului angajatorul primeşte 300 de lei pe lună", precizează MMFPS.

La Consiliul EPSCO de la Bruxelles, ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat că este mulţumită că România a adoptat deja Legea uceniciei.

"Asta ne arată că nu se mai poate spune despre România că este în urma UE. Mergem în acelaşi pas cu UE, iar de multe ori suntem chiar înaintea lor cu un pas. Am adoptat reforme structural cu mult înainte altor state membre. Cu legea uceniciei se întâmplă la fel", spunea atunci ministrul Sulfina Barbu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patronii primesc 300 de lei lunar pentru fiecare ucenic şi plătesc evaluarea la obţinerea atestării.
 Vizualizări articol: 697 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Patronii primesc 300 de lei lunar pentru fiecare ucenic şi plătesc evaluarea la obţinerea atestării1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei