Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, cu 168 de voturi "pentru", 111 voturi "împotrivă" şi 14 abţineri, Legea privind câinii comunitari.
Legea a fost adoptată după mai multe săptămâni de amânări.
Viceliderul grupului PSD Aura Vasile a propus şi de această dată retrimiterea proiectului la comisie, însă propunerea a fost respinsă prin vot de către plen.
Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui act normativ.
Aproximativ o sută de persoane reprezentând organizaţii de protecţie a animalelor au stat la lojele destinate invitaţilor, cei mai mulţi fiind coordonaţi de Marius Marinescu.
Mai multe persoane care au asistat la votul final din Camera Deputaţilor au izbucnit în plâns în momentul în care legea a fost adoptată şi au strigat: "Ucigaşilor!" sau "Ruşine să vă fie!".
Proiectul privind gestionarea câinilor fără stăpân, adoptat ieri de deputaţi, prevede că eutanasierea câinilor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi "cipaţi".
Servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân
Potrivit prevederilor adoptate de deputaţi, consiliile locale vor avea obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi vor trebui să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii în funcţie de necesităţi adăposturile publice pentru câini.
Câinii vor fi ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari.
În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective, se precizează în proiect.
Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de întreţinere în cuantumul stabilit prin hotărâre de consiliul local.
În ce condiţii pot fi adoptaţi câinii nerevendicaţi
În cazul câinilor nerevendicaţi, se prevede posibilitatea adoptării acestora în termen de şapte zile de către persoane fizice, juridice sau de centrele de adopţie înfiinţate de organizaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor.
Adoptarea câinilor din adăposturi trebuie să se facă în anumite condiţii, cum ar fi prezentarea dovezii spaţiului cu condiţii corespunzătoare de creştere şi adăpostire, a resurselor materiale necesare pentru întreţinere, a acordului asociaţiei de proprietari sau vecinilor în cazul adoptării a mai mult de doi câini, precum şi achitarea unei taxe stabilită de consiliul local, înregistrarea imediat după adopţie a câinelui în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân.
Proprietarii vor avea obligaţia identificării câinilor prin microcipare sau alt mijloc.
Câinii cu vârsta de până la cinci luni vor rămâne în adăposturi până la revendicare sau adopţie, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 12 luni.
Eutanasierea în termen de trei zile lucrătoare
Proiectul de lege mai prevede că, după examinarea de către medicul veterinar, câinii fără stăpân grav bolnavi, incurabili, irecuperabili sau agresivi şi cărora nu le pot fi identificaţi aparţinătorii se eutanasiază în termen de trei zile lucrătoare.
Revendicarea, adoptarea şi returnarea câinilor în teritoriu se vor putea face numai după ce aceştia au fost consultaţi de medicul veterinar de liberă practică, deparazitaţi, vaccinaţi antirabic, sterilizaţi şi identificaţi prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de Autoritatea Naţională Sanitară, Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.