Senatorii au adoptat, luni, o iniţiativă legislativă care prevede declararea ca fiind de utilitate publică a lucrărilor de construcţie, reabilitare şi modernizare la infrastructura legată de alimentarea cu apă şi de apele uzate, precum şi la staţiile de epurare.
Ei au adoptat, cu 113 voturi "pentru", trei abţineri şi un vot "împotrivă", cu amendamentele propuse de Comisia de administraţie, o propunere legislativă de modificare a Legii 255 din 2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local.
Proiectul îi are ca iniţiatori pe deputaţii PC Liviu Ciucă şi Damian Florea şi pe deputatul PSD Nicolae Nica.
Autorii proiectului explică, în expunerea de motive, că, în urma negocierilor avute de România în cadrul procesului de integrare europeană, au fost luate angajamente vizând îmbunătăţirea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată, iar pentru finanţarea lucrărilor necesare au fost alocate sume importamnte din fondurile aflate la dispoziţia Uniunii Europene.
"Necesitatea acestei finanţări a avut în vedere accesul redus al comunităţilor din România la infrastructura de apă şi apă uzată, calitatea necorespunzătoare a apei potabile şi lipsa, în numeroase zone, a facilităţilor de canalizare şi epurare a apelor uzate", mai arată iniţiatorii.
Potrivit, reglementărilor în vigoare, terenurile aflate în proprietate privată pe care se execută lucrări de utilitate publică pot fi expropriate cu o justă despăgubire.
Proiectul a fost adoptat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată.