Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) îi asigură pe asistenţii persoanelor cu handicap, ai căror reprezentanţi au protestat miercuri în faţa instituţiei, că până la sfârşitul lunii noiembrie, prin rectificarea bugetară, toate primăriile vor primi banii pentru plata acestora.
Banii vor fi viraţi prin Ministerul de Finanţe, se arată într-un comunicat de miercuri al MMFPS.
Federaţia Sindicatelor Asistenţilor Personali a sesizat nereguli în Bucureşti, Ilfov şi Maramureş.
Ministerul Muncii a precizat că începe un control în toată ţara. Împreună cu specialiştii de la Inspecţia Muncii, reprezentanţii Ministerului Muncii vor să identifice şi să verifice toate autorităţile locale care nu au respectat contractele cu asistenţii personali, nu au plătit la timp salariile sau, mai grav, indemnizaţiile, cu toate că banii au fost viraţi de la Ministerul de Finanţe.
Potrivit Ministerului Muncii, în Romania sunt 67.318 asistenţi personali, angajaţi ai administraţiilor locale, plătiţi de la bugetul de stat şi din bugetele locale.
Ministerul Muncii a precizat că prin noul Cod al asistenţei sociale autorităţile îşi propun să îndrepte banii către acele persoane care au nevoie de îngrijire, să investească mai mult în servicii, în centre specializate rezidenţiale, la zi şi la domiciliu, în special în zonele rurale.
Aproximativ 50 de însoţitori ai persoanelor cu handicap au protestat, miercuri, la sediul Ministerului Muncii, nemulţumiţi că nu şi-am mai primit drepturile salariale din luna mai.
Protestatarii reclamă faptul că cel puţin 5.000 de asistenţi personali, angajaţi ai primăriilor din Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Maramureş, nu şi-au mai primit drepturile salariale cuvenite din luna mai. Potrivit acestora, în această situaţie se află aproximativ 80 la sută din asistenţii personali din toată ţara.
"Situaţia este cu atât mai gravă cu cât primăriile, care au angajaţi asistenţi personali, nu au achitat pentru aceştia nici contribuţiile sociale, nici asigurările de sănatate", susţin reprezentaţii protestatarilor.
O situaţie similară este şi în judeţul Vaslui, unde 60 primării nu au mai achitat în ultimele şase luni salariile asistenţilor personali sau indemnizaţiile pentru însoţitorii persoanelor cu handicap din cauza lipsei fondurilor la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale.
Potrivit unei situaţii centralizate de Consiliul Judeţean Vaslui, valoarea totală a debitelor către cei 3.328 de asistenţi sau însoţitori care au în îngrijire la domiciliu persoanele cu handicap se ridică la peste 5,3 milioane lei, în condiţiile în care contravaloarea lunară a unei indemnizaţii sau a unui salariu nu depăşeşte 550 lei.
"În mod normal, fiecare primărie trebuie să-şi gestioneze fondurile în aşa fel încât să asigure finanţarea şi pentru cele două categorii de personal care au în îngrijire persoanele cu handicap. Noi le-am mai dat nişte bani şi la rectificarea bugetară de luna trecută, dar probabil primarii au avut alte priorităţi. Desigur, am cerut fonduri suplimentare şi la Guvern, însă nu am primit nimic până acum în afară de cotele care ne revin de la bugetul de stat", a declarat, luni, pentru MEDIAFAX preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Vasile Mihalachi.
Cele mai mari restanţe la plata salariilor asistenţilor personali sau a indemnizaţiilor pentru însoţitorii persoanelor cu handicap le au comunele Griviţa, cu 360.000 lei, Găgeşti, Fălciu şi Vinderei, fiecare cu câte 240.000 lei.
Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că la rectificarea bugetară se vor aloca fonduri şi pentru plata însoţitorilor persoanelor cu nevoi speciale.