Sumele acumulate de participanţii la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) vor fi transferate, cu 10 ani înainte de ieşirea la pensie, în fonduri cu profil investiţional conservator, pentru protejarea de eventualele influenţe negative provocate de turbulenţele pieţelor financiare.
Volumul activelor nete pe Pilonul II a atins 6,04 miliarde de lei, iar numărul participanţilor a ajuns la 5,44 milioane de persoane la finele lunii octombrie, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
"Prin introducerea sistemului multifond, participanţii vor alege, în funcţie de apetitul de risc şi vârstă, un fond cu un anumit profil invesiţional - conservator, mediu sau dinamic. Sumele acumulate de participanţii la Pilonul II vor fi transferate, cu 10 ani înainte de atingerea vârstei de pensionare, într-un fond cu profil invesiţional conservator, pentru protejarea economiilor în contul personal de pensie de influenţele negative provocate de eventualele turbulenţe ale pieţelor financiare", a declarat, joi, într-o conferinţă, preşedintele CSSPP, Mircea Oancea.
În prezent, fiecare dintre cele nouă fonduri prezente pe piaţa pensiilor private obligatorii (Pilonul II) are un anumit profil investiţional, majoritatea încadrându-se în categoria profil investiţional "scăzut".
"Introducerea sistemului multifond va avea loc prin modificarea Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat. Comisia are ca obiectiv modificarea actului normativ în cauză în cursul anului 2012", a spus Oancea.