Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 10 nov 2011 - Anul XVI, nr. 266 (4864)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Analişti: Turismul este în agonie, fără investitori, infrastructură şi marketing de calitate

Turismul românesc este în continuare în agonie din cauza barierelor puse investitorilor străini, ceea ce a dus la un patronat de slabă calitate şi, indirect, un personal nepregătit, a lipsei infrastructurii de transport şi a unui marketing precar, apreciază analiştii economici.

"Toată lumea vorbeşte de lipsa infrastructurii fizice şi nimeni de infrastructura umană. În străinătate, în turism lucrează cel mai bine plătiţi angajaţi după cei din sistemul bancar. Ai noştri patroni nu-şi trimit oamenii să înveţe limbi străine pe motiv că a doua zi vor pleca în Spania sau Italia. Dacă facem turism cu oameni nepregătiţi, nici nu ne putem aştepta la rezultate", a declarat economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

Economsitul-şef al Bancpost, Dan Bucşa, vede starea deplorabilă a turismului românesc ca o consecinţă a politicii de a opri intrarea marilor investitori pe această piaţă, ceea ce a permis promovarea unor antreprenori locali nepricepuţi, selectaţi pe alte criterii decât cele de performanţă.

"Cred că principala cauză din turism este costul intrării. De fapt, noi nu i-am invitat niciodată pe străini să investească aici. Investiţiile sunt atomizate şi de proastă calitate. Diferenţa de calitate este foarte mare", a spus Bucşa.

Analiştii au relevat că evoluţia turismului a fost descendentă în ultimii ani, în ciuda unor declaraţii care indicau ieşirea din criză a acestui sector.

"În timpul crizei, balanţa serviciilor, deşi anterior excedentară, în momentul de faţă a ajuns deficitară, în principal în zona de turism. Dacă anterior turismul aducea totuşi câteva sute de milioane, acum aduce deficit. Adică românii se duc mai mult în străinătate decât vin străinii în Romania. Spune multe lucruri. Bulgarii au privatizat cu nemţii, noi ce am ales? (...) Mai e şi problema infrastructurii. Cum să faci turism când în locurile pe care le promovăm nu poţi ajunge pe şosele?", a spus Ionuţ Dumitru.preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).
Problema infrastructurii a fost ridicată şi de economistul-şef al RBS, Cătălina Molnar, care a insitat că lipsa căilor de acces dar şi starea precară a drumurilor este un impediment atât pentru turism, cât şi pentru celelalte servicii, cum ar fi transporturile.

"La noi totul e segmentat, avem o segmentare majoră şi în turism, şi în agricultură. De unul singur este destul de greu. Statul ar trebui să aibă un aport destul de mare. Nu sunt de acord cu afirmaţia că turismul se poate face şi cu avionul, nu cred că este adevărat. Mai ales în zonele în care turiştii ar fi atraşi. Trebuie infrastructură, care ne va ajuta şi în zona de transporturi", a explicat Molnar.

În ceea ce priveşte comparaţia cu Bulgaria, economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, care a prezentat recent şi un raport privind turismul românesc, a explicat diferenţele uriaşe care pun ţara vecină într-o poziţie net favorabilă.

"Ne-a uimit Bulgaria, o ţară mult mai mică. A încasat net din turism 7 miliarde de euro în ultimii cinci ani. În 2010 au avut 1,5-1,6 miliarde euro. Noi am avut deficit şi în 2010, şi pe medie în ultimii cinci ani. În Bulgaria, două treimi din turiştii străini se duc la mare. Am analizat şi vremea. Diferenţa dintre Varna şi Constanţa e de sub un grad Celsius, iar în Varna plouă mai mult. Diferenţa este şi la investiţii străine, de trei ori mai mari în stoc decât în România", a spus Anghel.

El a arătat că în Bulgaria investiţiile străine pe cap de locuitor sunt de şapte ori mai mari în turism decât în România, raport care se păstrează şi la nivelul intrărilor nete. Procesul investiţional a dus la o profesionalizare a sistemului, iar un sfert dintre cei care lucrează în turism în Bulgaria au studii superioare.

"Bulgaria s-a poziţionat excepţional, cam ca Renault cu Loganul, într-o zonă în care raportul preţ/calitate este impecabil", a conchis Anghel.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Analişti: Turismul este în agonie, fără investitori, infrastructură şi marketing de calitate.
 Vizualizări articol: 1024 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 3 voturi
Analişti: Turismul este în agonie, fără investitori, infrastructură şi marketing de calitate4.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   PT ANALISTI BANCARI trimis de
(10 nov 2011, 11:42:23
LUAVAR DRACU DE PAPAGALI VA PRICEPETI VOI LA TOATE VOI SUNTETI DE VINA DE TOATE DEZASTRELE FINANCIARE ACUM MAI BAGATIVA SI LA TURISM CAMATARI NENOROCITI ..............................
2.   * trimis de
(10 nov 2011, 11:44:09
Aseară , scăldat în lumina felinarului ce-mi bate-n geam
Visam .. visam o chestie erotico-politică ( dacă-i posibil aşa ceva )
Udrea-mi striga la “microfon” : nu te opri ! iar eu habar n-aveam
Că eram în punctul maxim al .. recesiunii ( şi mă observase Eva )

Eva era preşedinta sălilor polivalente subvenţionate ( şi era frumoasă )
Şi-avea un tatuaj c-un rechin portocaliu ce-nghiţea un guzgan rozaliu
Şi ca o spirală MISA o-nconjuram şoptindu-i : fato , da’ eşti cam grasă !
- Nopţile stropite cu whisky de la Cotroceni mi-au făcut fundul .. durduliu

Şi MISA rupt ( parcă ) aţa-n partea dreaptă ( partea aia bună , democrată )
Transpirat şi răvăşit bătui în retragere .. cu trompa cu care ( o ) “votam”
Şi m-am trezit năuc şi-nfricoşat să nu-mi fie partida .. impozitată
Şi brusc am realizat : nu sunt ,,invadat ’’ , eu cu televizoru’ deschis .. dormeam
3.   Mda.. trimis de
(10 nov 2011, 12:30:19
Nu e nevoie sa mai zica cineva de ce nu avem turism, cred ca stim cu toti.E vorba de sistemul de rahat de la noi, din toate domeniile. Cum ar putea un patron de pensiune,hotel,etc. sa-i dea unui chelner 20-25 de milioane salariu ca sa il tina multumit? Cei mai multi nu-si permit, pt ca la un asemenea salariu mai tre sa plateasca si statului hot inca vreo 15 mil, plus sutele de taxe pt societate, plus zecile de controale de la fisc,garda financiara,sanipid, etc.Intr-un sistem sanatos, trebuie sa creezi un echilibru,sa-i acorzi facilitati angajatorului. Dar cand tu ca stat..ii ceri 100 de taxe, ii trimiti 20 de controale, atunci cum sa nu fie criza in turism de investitori? Iar pasul 2, bineinteles drumuri. Degeaba faci extra-mega complex, daca nu sunt drumuri, aeroporturi, degeaba. Nu ne mai comparati cu nimeni, pt ca nu are rost. E clar ca suntem cei mai slabi, cei mai penibili, cei mai hoti in mai toate domeniile.
4.   Pt vulpoi balauru trimis de
(11 nov 2011, 01:39:42
costea!subscriu la ce-a ce spui tu.ai dreptate. ce m-a doare e ca traiesc in reluare , ce a-m trait in anii 90 in ROMANIA .nu am vrut si nu-am avut intentia sate jignesc.dar din prea multa dragoste pt. BUCOVINA ma simt dator sa reactionez atunci cid se face ceva in zona.indiferent cine face.si daca oameni se bucura!!!e bine.poate sunt LAS ca a-m parasit "CORABIA" dar nu puteam sa ma scufund acolo.
5.   PT BALAURU MARINARU trimis de
(11 nov 2011, 14:47:51
NU CREDE CA NOI NE SCUFUNDAM SI TU CAT DE BINE O DUCI ACOLO SANT SIGUR CA ESTI TOT CU GANDUL LA NOI AI FOST UN BAIAT CALUMEA AICI SI EU SPER SA NE VEDEM CAT MAI CURAND/// SANATATE SI NUMAI BINE LA AMANDOI . COS...?;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei