Doza de insecticid înghiţită de cei doi copii din Călăraşi în loc de sirop ar fi putut omorî chiar şi un adult, produsul fiind al doilea ca toxicitate după substanţa cunoscută ca "Verde de Paris", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu", Viorela Niţescu.
O fetiţă în vârstă de trei ani, din comuna Unirea, judeţul Călăraşi, a murit, iar fratele ei în vârstă de cinci ani este în comă la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, după ce străbunica lor le-a dat să bea otravă pentru şobolani, confundând substanţa cu siropul de tuse.
Medicul Viorela Niţescu a declarat că, din păcate şi băiatul este în stare foarte gravă, şansele de supravieţuire fiind minime.
Copiii au fost aduşi la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitală în 20 octombrie. Diagnosticul la internare a fost de intoxicaţie gravă cu insecticid organo-fosforic, de gradul trei, maximum fiind gradul patru.
"Doza letală la adult este de trei mililitri, copiii ingerând exact această cantitate", a mai spus purtătorul de cuvânt al spitalului.
Medicul Viorela Niţescu a precizat că, după două zile de la internare, starea copiilor părea că s-ar ameliora, dar brusc s-a agravat, fetiţa decedând în 27 octombrie. Fratele ei este în continuare internat în Secţia de Terapie Intensivă.
"Băiatul este în stare foarte gravă, în comă, intubat şi primeşte un tratament special pentru astfel de cazuri. Şansele de supravieţurie sunt minime", a spus medicul.
Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă din Călăraşi, unde au fost internaţi iniţial, copiii se aflau în grija bătrânei, iar mama acestora lăsase o sticluţă cu sirop de tuse pentru că ambii erau răciţi. Din greşeală, femeia a încurcat medicamentul cu otrava pentru şobolani, iar la scurt timp după ce au băut substanţa copiilor li s-a făcut rău şi au fost transportaţi la spital în stare gravă.
"La noi au ajuns în stare foarte gravă, au fost stabilizaţi şi am decis să-i trimitem la Bucureşti, la Spitalul Grigore Alexandrescu", a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Călăraşi, dr. Victor Verinceanu.
Poliţia a început o anchetă în acest caz. "Iniţial s-au început cercetări pentru vătămare corporală din culpă, dar acum va fi schimbată încadrarea juridică a faptei, ancheta fiind n curs de desfăşurare", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Călăraşi, inspector Ramona Tudor.