Poliţiştii locali cu statut special provin din structurile MAI şi din unităţile de învăţământ ale ministerului, iar relaţiile de muncă sunt reglementate de Statutul poliţistului, printre atribuţiile lor fiind punerea în executare a mandatelor de aducere, participare la razii şi controlul maşinilor.
Potrivit unui proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte normative în vederea reorganizării Poliţiei Locale, în cazul executării în comun cu unităţile/structurile Poliţiei Române sau cu cele ale Jandarmeriei Române a unor misiuni inițiate de aceste structuri, în domeniul menţinerii sau asigurării ordinii publice ori pentru dirijarea circulaţiei rutiere, efectivele poliţiei locale acţionează sub comanda operativă directă a Poliţiei Române sau a Jandarmeriei Române, după caz.
Personalul poliţiei locale este reprezentat de funcţionarii publici cu statut special cărora li se aplică prevederile Legii privind statutul poliţistului, denumiţi poliţişti locali cu statut special şi funcţionarii publici care ocupă alte funcţii publice specifice de poliţist local, denumiţi poliţişti locali cu atribuţii specifice.
Poliţiştii locali cu statut special provin numai din structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi din unităţile de învăţământ ale Ministerului Administrației și Internelor. Ei pot fi încadraţi în funcţii doar în structurile poliţiei locale care funcţionează în oraşe cu o populaţie de peste 20.000 de locuitori.
Încadrarea în clase şi pe grade profesionale a funcţiei publice specifice de poliţist local cu atribuții specifice se face conform prevederilor referitoare la funcţiile publice generale din Legea 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici,
Funcţiile de şef al poliţiei locale şi de adjunct al acestuia, în oraşe cu o populaţie de peste 20.000 de locuitori, sunt funcţii de poliţist local cu statut special iar posturile aferente acestora se ocupă prin concurs organizat la propunerea primarului, potrivit proiectului. Candidaţii la concurs trebuie să aibă calitatea de funcţionari publici cu statut special iar participarea acestora trebuie avizată obligatoriu de Poliţia Română. Prin avizul dat, Poliția Română atestă dacă sunt îndeplinite condițiile pe care candidații trebuie să le îndeplinească pentru a se înscrie la concurs, în conformitate cu prevederile Legii privind statutul polițistului.
Din comisia de concurs pentru ocuparea funcţiilor de şef al poliţiei locale şi de adjunct al acestuia trebuie sa facă parte, obligatoriu, şi un reprezentant al Poliţiei Române.
Procedurile și criteriile se întocmesc pe baza procedurilor și criteriilor cadru, întocmite de Poliția Română și aprobate prin ordin al ministrului administrației și internelor, iar organizarea concursurilor este supusă avizului obligatoriu al Poliției Române.
După numirea în funcţie, poliţiştii locali cu atribuții specifice care au competențe în domeniul ordinii şi liniştii publice, precum şi cei cu competențe în domeniul circulaţiei rutiere, selecţionaţi ulterior operaţionalizării structurilor poliţiei locale din comune, din oraşe cu o populaţie sub 20.000 de locuitori şi din sectoarele municipiului Bucureşti, precum şi cei selecţionaţi în vederea încadrării posturilor structurilor de poliţie locală înfiinţate în comune, în oraşe cu o populaţie sub 20.000 de locuitori şi în sectoarele municipiului Bucureşti sunt obligaţi ca, în termen de un an, să urmeze un program de formare iniţială organizat într-o instituţie de învăţământ din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, se arată în proiectul supus dezbaterii publice pe site-ul MAI.
Poliţiştii locali cu statut special au dreptul să pună în executare mandatele de aducere, iar în cazul săvârşirii unei infracţiuni, al urmăririi unor infractori, să intre în incinta locuinţelor, a operatorilor economici, a instituţiilor publice ori private, a organizaţiilor social-politice, indiferent de deţinător sau de proprietar, precum şi la bordul oricăror mijloace de transport româneşti.
Totodată, ei au dreptul să controleze vehiculele aflate în circulaţie, atunci când există indicii temeinice cu privire la săvârşirea unor infracţiuni, să facă razii şi controale atunci când există indicii temeinice cu privire la săvârşirea de infracţiuni ori ascunderea unor infractori, bunuri provenite din infracţiuni, precum şi să folosească orice mijloace de transport şi comunicaţii, indiferent de proprietar sau deţinător, persoană fizică ori persoană juridică, cu excepţia celor aparţinând corpului diplomatic, pentru luarea unor măsuri legale ce nu suferă amânare şi nu pot fi aduse la îndeplinire altfel.
Structurile de resurse umane ale unităţilor teritoriale ale Poliţiei Române vor ţine evidenţa nominală a poliţiştilor locali cu statut special. Pentru a li se asigura o evoluţie în carieră, poliţiştii locali cu statut special pot fi încadraţi în structurile Poliţiei Române sau în alte structuri ale Ministerului Administraţiei şi Internelor în condiţiile prevăzute de Legea privind Statutul poliţistului.
Aproape 8.000 de poliţişti din Poliţia Română ar putea fi transferaţi în structurile poliţiilor locale, iar aceştia vor rămâne în continuare funcţionari publici cu statut special, a declarat, în 28 septembrie, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat, în 26 septembrie, concepţia de reconfigurare a sistemului de ordine publică, Guvernul urmând să adopte legislaţia necesară pentru transferul de responsabilităţi în domeniile ordinii publice şi circulaţiei rutiere de la Poliţia Naţională către Poliţia Locală.
Sindicatul "Pro Lex" susţinea că prin transferul poliţiştilor de la ordine publică şi circulaţie rutieră la poliţiile locale va scădea autoritatea acestor angajaţi, iar salarizarea diferită de la o primărie la alta va afecta şi calitatea resursei umane.