Românii se plasează pe locul trei din coada unui clasament realizat de compania de consultanţă Nielsen privind încrederea în economie, fiind devansaţi chiar şi de greci, iar cei mai pesimişti sunt portughezii şi ungurii, transmite Reuters.
Studiul a fost realizat prin intervievarea a 28.000 de persoane, din 56 de ţări.
Ultimele zece state din clasament sunt, în ordine, Estonia, Lituania, Letonia, Irlanda, urmate pe aceeaşi poziţie de Franţa, Japonia şi Spania, topul fiind încheiat de Italia, Grecia, România, Portugalia şi Ungaria.
Încrederea din Grecia, ţară aflată în centrul crizei datoriilor suverane din zona euro, a crescut puternic, cu 10 puncte faţă de trimestrul al doilea.
Indicele privind încrederea în economie a populaţiei la nivel mondial a scăzut cu numai un punct, la 88 de puncte, faţă de trimestrul al doilea, dar a fost susţinut de creşterea optimismului în Brazilia şi Arabia Saudită, care au compensat problemele din economiile dezvoltate.
Un nivel sub 100 de puncte al indicatorului de încredere arată pesimismul în perspectivele economice din următoarele luni.
România are 49 de puncte, în creştere cu 2 puncte faţă de trimestrul al doilea.
Peste 60% dintre cei intervievaţi consideră că nu este un moment bun pentru consum, iar unul din trei americani afirmă că nu are bani în plus de cheltuială.
Studiul a fost realizat în funcţie de încrederea în piaţa muncii, starea finanţelor publice şi disponibilitatea de a cheltui.
Oamenii sunt cel mai îngrijoraţi de perspectivele economice şi apoi de securitatea locurilor de muncă. Aceste temeri au depăşit în trimestrul al treilea îngrijorarea referitoare la inflaţie, se arată în studiu.
India se află pe primul loc în privinţa încrederii populaţiei în economie, cu 121 de puncte (-5 puncte), urmată, în top 10, de Arabia Saudită, Indonezia, Filipine, Brazilia, Tailanda, Emiratele Arabe Unite, China şi Hong Kong (la egalitate), şi Norvegia şi Malaezia (la egalitate) şi Elveţia.
În zona euro, încrederea s-a menţinut scăzută, în special în Franţa, ca urmare a adâncirii crizei datoriilor.
Unul din cinci europeni afirmă că nu au bani suplimentari pentru cheltuit, dar situaţia pare mai bună decât în SUA, unde unul din trei americani susţine acest lucru.
Încrederea din Germania este mai ridicată decât la nivelul Europei sau în Statele Unite, deşi indicele a scăzut, ca şi în cazul SUA, cu un punct.
Astfel, indicele de încredere a atins 77 de puncte în Statele Unite, 87 în Germania şi 73 în Marea Britanie.
(31 oct 2011, 11:04:59
Şi optimismul ( la nivel ,,macro’’) a crescut
Noi nu-l vedem , nu-l simţim ( păi de la ,, nivel micro ’’ ) ? ? ?
Nicicând asta , pentru nimeni , nu s-a putut
Vinovaţi noi suntem , limitaţi la nivel ,, micro ’’
Nu simţim şi ( deci ) nu-i credem pe capabilii lideri
Noi puchilim bănuţii ei jonglează cu euro
D’aia , cetăţene , nu simţi şi-i desconsideri !
Au şi ei chestiuni mici ( câte-o mică moştenire )
Care apar mereu în cel mai oportun moment
Deci : dacă vrei să-i dai speranţei tale o ,, mărire ’’
Gândeşte MACRO ! ( gândeşte .. abundent ! ! ! )