Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 24 oct 2011 - Anul XVI, nr. 251 (4849)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Lămuriri

INS: Declararea CNP-ului la recensământ nu este obligatorie, înregistrarea se poate face şi fără el

Persoanele care refuză să-şi declare codul numeric personal (CNP) la recensământ pot fi înregistrate şi fără acesta şi nu riscă absolut nici o sancţiune, a afirmat purtătorul de cuvânt al Institutului Naţional de Statistică (INS), Vladimir Alexandrescu.

"Nimeni nu este obligat să-şi spună codul numeric personal la recensământ dacă dintr-un motiv sau altul nu doreşte să o facă. Oricine poate şi va fi recenzat chiar şi absenţa acestui CNP, iar cei care refuză să-l divulge recenzorului nu riscă absolut nici o sancţiune", a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, Vladimir Alexandrescu.

Alexandrescu a prezentat o informare privind evoluţia recensământului în primele două zile de desfăşurare, respectiv joi şi vineri.

De asemenea, el a explicat modul în care poate fi dispusă o amendă şi situaţiile "excepţionale" în care se recurge la o astfel de metodă, referindu-se şi la refuzul celui recenzat de a-şi divulga CNP-ul.

"Nu am dat nici o amendă până acum, nu acesta este scopul nostru. Oamenii au fost, în principiu, cooperanţi, nici un recenzor nu a fost agresat, nu s-au întâmplat astfel de lucruri ", a declarat purtătorul de cuvânt al INS.

Reprezentantul instituţiei a precizat că au fost câteva situaţii în care recenzorii au găsit porţile curţilor încuiate şi câinii liberi de cealaltă parte a gardului, motiv pentru care "nu au putut stabili un contact" cu familiile respective, însă, conform obligaţiilor pe care şi le-au asumat, aceştia trebuie să revină "de câte ori va fi nevoie, până vor reuşi să discute cu cei de-acolo".

 

Amenzile, o soluţie ultimativă

Alexandrescu a mai spus că amenzile sunt doar o soluţie "ultimativă" la care se ajunge doar în cazul unui refuz explicit şi repetat al unor persoane de a răspunde chestionarelor recenzorilor.

Reprezentanţii PSD au cerut în mod repetat populaţiei să nu-şi divulge codul numeric personal cu ocazia recensământului. Prin vocea senatorului PSD de Prahova Georgică Severin, partidul şi-a acuzat adversarii de la PDL că, prin solicitarea "ilegală" a CNP, ar urmări să-şi facă o bază de date pentru a frauda alegerile.

Severin a afirmat că CNP-ul poate fi solicitat doar de către autorităţile abilitate şi în nici un caz de către recenzori, care comit o ilegalitate dacă pun întrebări legate de acesta.

Senatorul PSD a spus că cetăţenii pot fi identificaţi după CNP, iar datele pe care ei le oferă cenzorilor, referitoare la adresă, proprietăţi, religie, etnie, convingeri nu vor mai avea un caracter statistic, în cazul unui recensământ, ci vor forma o bază de date individualizată.

"Recensământul are caracter statistic, de imagine globală, datele furnizate de cineva nu duc la persoana respectivă. E inexplicabil din punct de vedere democratic, dar explicabil din punct de vedere al intenţiei de fraudare a alegerilor de către puterea PDL faptul că cetăţenii sunt obligaţi să-şi spună CNP-ul", a spus Georgică Severin.

Şi purtătorul de cuvânt al social-democraţilor, Emil Radu Moldovan, a criticat decizia de a-i obliga pe cetăţenii României să îşi dezvăluie CNP-ul, afirmând că este o "măsură scandaloasă", care anulează securitatea datelor personale.

"După ce am văzut chestionarele pentru recensământul populaţiei, a fost un lucru care ne-a îngrijorat foarte tare: necesitatea ca cetăţenii să-şi dezvăluie CNP-ul la acest recensământ. Reglementările UE nu prevăd măsuri speciale în acest sens, suntem singurul stat din UE care cere CNP-ul, nefiind o obligativitate, aşa cum unii reprezentanţi ai Guvernului au încercat să se disculpe. Nu UE cere CNP-ul, ci PDL, de frica pierderii puterii", a declarat Moldovan vineri, într-o conferinţă de presă.

Recensământul populaţiei şi locuinţelor a început joi şi se va desfăşura până în 31 octombrie, iar primele date vor fi făcute publice cel târziu la sfârşitul lunii ianuarie 2012.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului INS: Declararea CNP-ului la recensământ nu este obligatorie, înregistrarea se poate face şi fără el.
 Vizualizări articol: 848 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
INS: Declararea CNP-ului la recensământ nu este obligatorie, înregistrarea se poate face şi fără el3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nesimtitilor... trimis de
(24 oct 2011, 14:09:26
Acuma spuneti, dupa ce mi-am declarat CNP-ul sub amenintarea amenzii??? Hotilor!!! Va dau in judecata pentru ca practic ne-ati constrans sa ne declaram DATE PERSONALE. Ati vrut sa furati, dar nu v-a mers. VETI PLATI, IMPOSTORILOR!!!!!
2.   Mda.... trimis de
(24 oct 2011, 15:33:35
Prostia asta cu CNP-ul vad ca ia amploare. Fratilor, penru statul roman este farte simplu sa va afle CNP-ul, il aveti dat la evidenta populatiei, la primaria de unde aveti eliberat certificatul de nastere. Am mai auzit destepti care spun ca se va folosi la votare. Pai listele electorale din sectiile de votare contin si CNP-ul, este metoda de a verifica persoana votanta. Sunteti penibili, tot timpul avem ceva de comentat. Dar nu facem nimic constructiv....
3.   Massaro, nu ai nici o treaba trimis de
(24 oct 2011, 17:51:54
Mie nu imi e frica sa dau INS-ului CNP-ul meu. Nici tie nu imi e frica sa iti dau CNP-ul meu. Dar...
Daca iti dau tie sau Recenzorului toate datele mele (le asociez pe toate, cum este acest recensamant) se pot face multe.

Iti dau un exemplu banal. Eu te urasc pe tine si vreau sa iti fac rau. Fiind recenzor iti stiu toate datele, inclusiv CNP. Culmea, iti stiu si nr tau de telefon. Sun la operatoruld e telefonie de pe un nr. si comunic toate datele tale si spun ca mi s-a furat telefonul (bineinteles pe abonament). Punem pariu ca in 5 minute iti este blocat nr. de telefon?

Lista de lucruri naspa poate continua. Nimeni nu este impotriva a da CNP statului roman. Sunt improtriva sa il dau unui recenzor.

O zi buna!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei