Fostul ministru al Muncii, deputatul PDL Ioan Botiş, a declarat, într-o conferinţă de presă, că peste un milion de oameni au lucrat ca zilieri de la intrarea în vigoare a legii care reglementează statutul acestora, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Din primele date pe care le avem la 20 octombrie, după ce au fost depuse registrele de evidenţă de către patroni, reiese că avem peste un milion de oameni care au avut activităţi în acest domeniu sezonier. De la intrarea în vigoare a legii zilierilor, în iulie - august, până în 20 octombrie sunt aceste date. Din ce ştiu, sunt peste 5.000 de agenţi economici care au ridicat registre de evidenţă", a declarat Ioan Botiş.
El a afirmat că nu este vorba de personal contractual, ci de oameni care au lucrat, iar seara şi-au primit banii.
"Această situaţie relevă că există resursă umană neexploatată mai ales în mediul rural. Pot fi dubluri fiindcă un zilier s-ar putea să fi lucrat o perioadă la un agent economic, iar apoi la alt agent. Ca persoane sunt înregistrate cele peste un milion. Nu ca CNP-uri, vorbim ca persoane care au prestat activităţi în zona aceasta", a declarat el.
Botiş a adăugat că succesul de care s-a bucurat Legea zilierilor denotă faptul că există potenţial pe piaţă.
Legea privind zilierii reglementează modul în care aceste persoane pot executa activităţi cu caracter ocazional, stabilind că durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată este de minim o zi, corespunzător cu opt ore de muncă.
Durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucrătorii minori, care au capacitate de muncă. Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin opt ore de muncă.
Legea mai prevede că nicio persoană nu poate fi angajată zilier dacă nu a împlinit 16 ani şi că angajatorul are obligaţia să plătească zilierului, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, remuneraţia convenită şi să asigure, pe propria cheltuială, echipamente de lucru şi de protecţie care se impun datorită naturii şi specificului activităţii desfăşurate de zilier.
Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de zilieri este în sarcina zilierului. Cuantumul impozitului este de 16%, calculat la remuneraţia brută.