Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat, în urma unor verificări, faptul că 4.000 de dosare au o vechime în sistemul judiciar între cinci şi zece ani, iar alte 586 de cauze au peste un deceniu.
În şedinţa de marţi, Secţia pentru judecători a CSM a analizat Raportul privind monitorizarea la nivelul Inspecţiei Judiciare de pe lângă plenul Consiliului Superior al Magistraturii a dosarelor mai vechi de şase luni (în recurs), respectiv un an (fond, apel), fiind pentru prima dată când, la nivel naţional, s-a realizat o asemenea situaţie a dosarelor vechi aflate pe rolul instanţelor de la data înregistrării lor la instanţe.
În urma centralizării datelor, excluzând Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Inspecţia judiciară a stabilit că la nivel naţional există un număr total de 138.505 cauze mai vechi de un an în sistemul judiciar (prin raportare la data înregistrării primului act de sesizare), dintre care 4.001 dosare au o vechime în sistemul judiciar cuprinsă între cinci şi zece ani, iar 586 de cauze au o vechime mai mare de zece ani.
Prin raportare la volumul de activitate înregistrat de instanţe în primul semestru al anului 2011 se constată că acestea reprezintă un procent de 6,64 la sută.
Distinct s-a reţinut că există un număr total de 129.249 dosare sunt suspendate.
Din analiza structurii cauzelor mai vechi de un an, Inspecţia judiciară a constatat că o pondere importantă, atât din punct de vedere numeric, cât şi al duratei procesului, o au cauzele de insolvenţă.
Plenul a apreciat că e necesară o verificare a fiecărui dosar mai vechi de cinci ani, a cauzelor care au condus la prelungirea excesivă a duratelor de soluţionare a acestora.
CSM arată că procedura insolvenţei se analizează mai mult în termeni de eficienţă, decât de durată, iar creditorii, beneficiari ai averii debitorului falit sunt primii chemaţi să analizeze condiţiile în care se derulează procedura şi în care are loc valorificarea bunurilor. De asemenea, numărul de cauze de insolvenţă şi complexitatea lor sunt în strânsă legătură cu activitatea economică derulată în raza teritorială a fiecărui tribunal în parte. Estimarea modului de derulare a procedurilor de insolvenţă la nivelul unei instanţe este subordonată unor criterii diferite faţă de cele privitoare la cauzele obişnuite.
Secţia pentru judecători a CSM şi-a însuşit concluziile Raportului şi a hotărât luarea unui set de măsuri.
Astfel, s-a dispus constituirea unei baze de date care să fie actualizată şi completată conform tabelului ce va fi comunicat de către Inspecţia Judiciară, în vederea realizării unui sistem de evidenţă permanentă a dosarelor vechi, în care să se evidenţieze cauzele mai vechi de un an în sistemul judiciar prin raportare la data primului act de sesizare a instanţei de fond, urmând ca aceste date să nu mai fie actualizate şi menţionate în programul informatic EMAP.
Totodată, s-a decis sesizarea Ministerului Justiţiei pentru modificarea aplicaţiei Ecris astfel încât să fie posibilă selectarea cauzelor în funcţie de data primului act de sesizare (a unei opţiuni de filtrare după câmpul EcrisS nou definit - data primului act de sesizare).