Depistarea precoce a maladiilor dentare la copiii din grădiniţă şi din şcoală şi tratarea unor eventuale suferinţe sunt dificile, copiii neputând fi obligaţi să meargă la cabinetul şcolar, cum se întâmpla înainte, a declarat, ieri, dr. Gabriela Horhoianu, medic şcolar din Câmpulung.
Medicul a fost prezent, ieri, la conferinţa de presă al Uniunii Naţionale a Asociaţiilor Stomatologice (UNAS). Gabriela Horhoianu a explicat că la începutul fiecărui semestru, odată cu reluarea cursurilor, face triaj stomatologic.
"Facem triaj stomatologic la fiecare început de semestru. Depistăm anumite suferinţe dentare, dar nu putem obliga copiii să vină la tratament fără acordul părinţilor. Înainte eram obligaţi să îi tratăm pe copii, astfel era asigurată sănătatea dinţilor şi controlul periodic", a mai spus medicul.
Din păcate mai mulţi copii au probleme dentare, a adăugat acesta. "Este nevoie de un program naţional coerent pentru depistarea precoce a suferinţelor dentare la copii", a susţinut Horhoianu.
O altă problemă a cabinetelor stomatologice şcolare, analizată în cadrul conferinţei, este cea legată de lipsa dotărilor.
"Multe cabinete şcolare nu au nici măcar dotările minimale sau cele existente sunt vechi", a spus şi vicepreşedintele UNAS, Horia Georgescu.
Potrivit acestuia, în Capitală, Primăria a demarat un program de dotare a cabinetelor şcolare, dar este nevoie şi de un program sistematizat pentru depistarea precoce a leziunilor primare şi tratarea lor (asanare şi reasanare), a mai spus Georgescu.
În Capitală sunt 149 de cabinete de stomatologie, în care lucrează peste 142 de stomatologici şi 102 asistenţi de stomatologie.