MS a elaborat un plan de măsuri pentru evitarea riscului transmiterii după transfuzii a virusului West Nile, printre acestea fiind şi chestionarea potenţialilor donatori cu privire la prezenţa lor în zone unde au fost cazuri de infectare, în caz afirmativ ei fiind excluşi de la donare 28 de zile.
Ministerul Sănătăţii a elaborat un proiect de Ordin pentru aprobarea Planului de acţiune pentru asigurarea securităţii transfuzionale faţă de riscul de transmitere posttransfuzională a infecţiei cu VWN la om, conţinând măsuri generale în acest sens.
Potrivit notei explicative a documentului, deşi în majoritatea cazurilor transmiterea se realizează prin înţepătura de ţânţar într-un număr foarte mic de cazuri, virusul West Nile (VWN) se poate transmite de la om la om prin sângele transfuzat, transplant de organe, alăptare şi chiar în timpul sarcinii de la mamă la făt.
La om, în majoritatea cazurilor, infecţia este asimptomatică. În 15-20% din cazuri apar manifestări clinice ca febră, mialgii, dureri de cap, anorexie, greaţă, vărsături, rash cutanat maculo-papular.
Potrivit ordinului, în România se identifică în prezent zone de risc, la nivelul localităţilor în care au fost diagnosticate cazuri de infecţie neuroinvazivă în ultimii 5 ani şi unde studiile de seroprevalenţă la om, cal sau păsări arată circulaţia virusului şi zone libere/ neafectate, în restul ţării.
Apariţia primului caz de infecţie umană neuroinvazivă într-o zonă neafectată sau de risc o va transforma în zonă afectată, astfel că acolo se vor implementa măsuri speciale pentru donatori.
Potrivit planului de măsuri, centrele de transfuzie sanguină vor fi informate asupra metodologiei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile pentru sezonul mai-octombrie 2011.
O altă componentă a programului va fi informarea şi întărirea rigurozităţii selecţiei potenţialilor donatori prin introducerea în chestionar şi interviu a unei întrebări suplimentare: "În ultimele 28 de zile aţi călătorit în următoarele localităţi…. / ţări....?", cu scopul de a identifica persoanele care au tranzitat zone afectate din ţară sau străinătate. Aceste informaţii vor fi furnizate centrelor de transfuzii prin reţeaua de alertă rapidă europeană.
Potenţialii donatori care au călătorit în zonele afectate din ţară şi din afara ţării vor fi excluşi de la donare pentru o perioadă de 28 de zile.
În acest context, programul impune şi măsuri pentru întărirea măsurilor de promovare a donării, creşterea colectei şi monitorizării stocurilor de sânge şi componente sanguine, pentru evitarea apariţiei de deficit de componente sanguine, în perioada de aplicare a planului de acţiune.
Acţiunile de colectă mobilă şi în locaţii fixe din localităţile afectate, în teritoriul arondat centrului de transfuzie sanguină vor fi suspendate pe toată durata sezonului de transmitere a virusului West Nile, în cazul în care, pentru aceste zone, nu s-a luat decizia introducerii testării genomului viral în testarea obligatorie a donatorilor.