Guvernul este în fază avansată de negocieri cu zece companii pentru a atrage investiţii complementare în judeţul Cluj, pentru a compensa pierderile generate de închiderea fabricii Nokia de Jucu, a anunţat consilierul economic al premierului, Andreea Paul-Vass, după şedinţa specială a Guvernului.
Numele acestor companii nu au fost însă prezentate, pe motiv că există condiţii de confidenţialitate, consilierul susţinând doar că sunt investitori "foarte mari, strategici" în sectorul componentelor auto.
Ea a precizat că Executivul are la dispoziţie şase luni pentru a găsi "soluţii compensatorii" pentru Cluj şi a susţinut că premierul Emil Boc a preluat, joi, coordonarea negocierilor cu 21 de investitori care şi-au exprimat interesul de a intra pe piaţa românească. Aceste 21 de proiecte includ şi cele zece companii pentru care negocierile sunt anunţate ca fiind în fază avansată.
"Este vorba de 21 proiecte potenţiale în valoare de peste un miliard de euro, care ar putea crea peste 8.000 locuri de muncă. Totodată, la Ministerul Finanţelor sunt în evaluare alte 20 de proiecte de investiţii, care au depus cerere pentru acordarea de ajutoare de stat. În acest ultim caz, este vorba de investiţii de minimum 5 milioane euro fiecare, obligate în egală măsură să creeze cel puţin 50 locuri de muncă", a spus Vass.
Valoarea totală a acestor proiecte aflate în evaluare la Ministerul Finanţelor se ridică la 388 milioane euro.
Ea a arătat totodată că premierul Emil Boc i-a întrebat pe reprezentanţii companiei finlandeze, în discuţia avută joi la Palatul Victoria, dacă poate fi oprită închiderea fabricii de la Jucu prin măsuri sau intervenţii guvernamentale, dar că investitorul străin a răspuns negativ.
"Decizia companiei Nokia de a închide fabrica de la Jucu până la sfârşitul anului este una pur managerială, face parte dintr-o strategie de supravieţuire a companiei care se confruntă cu dificultăţi conjuncturale, adică vinde mai puţine telefoane ieftine în Europa şi mai multe în Asia. Guvernul nu putea opri închiderea fabricii Nokia de la Jucu, aşadar să nu politizăm un subiect care este eminamente economic", a spus Vass.
Întrebat dacă investitorul finlandez nu a plecat din România din cauza stării drumurilor, consilierul a răspuns că Nokia este într-un sector de activitate "care foloseşte alt traseu, informaţional, nu infrastructura rutieră".
În privinţa infrastructurii rutiere construite în comuna Jucu, Vass a arătat că aceasta rămâne la dispoziţia viitorilor investitori, deoarece Nokia "nu pleacă cu infrastructura în spate".
Întrebat de asemenea dacă noii potenţiali investitori vor deschide o afacere pe amplasamentul Nokia de la Jucu, consilierul economic al premierului a arătat că, probabil, o analiză cost-beneficiu pentru alegerea unei amplasări facilitează locarea unei noi investiţii tot pe platforma Nokia, dar nu în mod obligatoriu, deoarece trebuie să existe şi o compatibilitate între condiţiile actuale şi necesităţile potenţialului investitor.
Vass a prezentat şi o serie de date, din care rezultă că Nokia a vărsat 92 milioane lei la bugetul local anul trecut şi 45 milioane lei în primele opt luni ale acestui an, iar valoarea exporturilor Nokia în totalul exporturilor României s-a ridicat la 7,8% anul trecut şi la 9% de la începutul acestui an.
Consiliul Judeţean Cluj a aprobat, joi, într-o şedinţă ordinară, înfiinţarea unei comisii care să analizeze contractul cu compania Nokia, pentru a se vedea cum pot fi recuperate o parte din sumele alocate de statul român pentru fabrica din Jucu, estimate la 20 de milioane de euro.
(30 sep 2011, 16:08:26